Wpis z mikrobloga

Mirki mam taki problem, miałem zerwany światłowód, przyjechał gość wymienił przyłącz zarobił wtyczki, internet był przez 2 godziny, poszedłem zrestartowałem router a tam miga kontrolka los (brak połączania światłowodu)

Poprawiłem wtyczkę w routerze i zgasła ta kontrolka LOS, ale znowu po godzinie brak neta, poszedł znowu poruszałem i jest .

Widzę w ustawianiach routera sygnał RX Optical Power po poprawianiu wynosi 17dbm ale powoli ciągle rośnie i po pewnym czasie przekracza zakres maksymalny 27dbm i jak go przekroczy o kilka dbm to zrywa połączenie

On tak sobie powolutku idzie do góry i jak przekroczy wartość dopuszczalną wywala neta

#swiatlowody #swiatlowod #telekomunikacja #internet
  • 6
  • Odpowiedz
@awdr: Może coś z wtyczką, prostujesz przewód jest git, zostawiasz, opada, wygina się i już nie ma sygnału. Może tymczasowo czymś podeprzyj.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@krzywy_kanister: @Nemayu Rano znowu wywaliło internet kilka razy, znowu dociskanie i ruszanie tą wtyczką, wkurzyłem się i rozebrałem ją ale końcówka się rozleciała (ta część co trzyma otulinę światłowodu ). Sama kocówka wtyczki została, wcisnąłem taki plastik co pozostawił po sobie instalator i wyjąłem ten światłowód z niej. Najtrudniej było ściągnąć ta otulinę z włókna światłowodu podchodziłem do tego z 8 razy (strasznie delikatne ustrojstwo), udało się dopiero nożyczkami, zrobiłem takie
  • Odpowiedz