Aktywne Wpisy

sasik520 +30
Ceny w tym kraju już skrzywiło kompletnie.
Właśnie pękło 100 zł za wymianę baterii w dwóch klasycznych zegarkach. Sto złotych. Żeby to jeszcze były jakieś konkret zegarki. Jeden jest praktycznie zabawkowy, wart może z 30 zł (czyli mniej, niż kosztowała bateria), drugi bardzo zwykły, w dniu zakupu n-lat temu wart może z 500, dziś może z 200.
Stać mnie, zarabiam bardzo dobrze, ale nóż się w kieszeni otwiera mając świadomość stosunku wartości
Właśnie pękło 100 zł za wymianę baterii w dwóch klasycznych zegarkach. Sto złotych. Żeby to jeszcze były jakieś konkret zegarki. Jeden jest praktycznie zabawkowy, wart może z 30 zł (czyli mniej, niż kosztowała bateria), drugi bardzo zwykły, w dniu zakupu n-lat temu wart może z 500, dziś może z 200.
Stać mnie, zarabiam bardzo dobrze, ale nóż się w kieszeni otwiera mając świadomość stosunku wartości

Dziś nudy, kodowanie. sprawdzam co mogę wypluć do HA. Wygląda to pięknie.
void loop() {
Ethernet.maintain();
mqtt.loop();
unsigned long now = millis();
if ((now - lastUpdateAt) > frameDelay) {
if (flow > 0) {
millisFromStart = millisFromStart + (now - lastUpdateAt);
sensorFlowRunning.setState(true);
sensorFlowInLiters.setValue(flow/ticksPerLiter);
sensorFlowStartTimestamp.setValue(millisFromStart);
flow = 0;
} else {
millisFromStart = 0;
sensorFlowRunning.setState(false);
sensorFlowInLiters.setValue(0);
sensorFlowStartTimestamp.setValue(millisFromStart);
}
lastUpdateAt = millis();
}
}
Z ciekawostek... człowiek się przyzwyczaił, że w każdym możliwym momencie może sobie sprawdzić aktualny czas np przez
System.currentTimeMillis()a w arduino tego nie ma. Trzeba będzie to ogarnąc.Sketch uses 27734 bytes (85%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.Global variables use 1066 bytes (52%) of dynamic memory, leaving 982 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.
Jest ok, damy rade :_
https://www.arduino.cc/reference/en/language/functions/time/millis
Aktualnego czasu to ona nie zwraca.