Wpis z mikrobloga

Pytanie o pamięć w #windows 10. Mam 2 kości po 8 GB, w informacjach o kompie wykrywa normalnie i pisze, że zainstalowano 16 GB. W menadżerze urządzeń jednak użyte jest jakieś ~7500 MB i już widzę, że użytych jest ~90% pamięci. Jak to możliwe? Odpale chrome, photoshopa i mam wrażenie, że pamięci brakuje...

#pytanie #pytaniedoeksperta #hardware #komputery
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ProcuratorNash: Robiłem. Dodałem nowy dysk i wsio robiłem od podstaw.
Mam płyte X570 AORUS ELITE i wersję biosu F11 ( https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/X570-AORUS-ELITE-rev-10/support#support-dl ). Widze, że jest sporo aktualek od tego czasu, ale jakoś zawsze do aktualizacji biosu podchodziłem z dystansem - nie chciałbym by szlag trafił płytę przy aktualizacji, dlatego wolę najpierw spróbować innych opcji.
Edit: W AIDA64 zrobiłem test, wynik odnośnie pamięci tutaj: https://pastebin.com/5jgX35L0
Pamięć z małymi radiatorkami, na procku
  • Odpowiedz
@chomik3: Witam serdecznie.

Pamięć z małymi radiatorkami, na procku też spory wentylator, dlatego też poprzednik pewnie zamontował kości na slocie 2 i 4 (na 1 slocie praktycznie miejsca nie ma, bo wentylator by zahaczał)

Montaż pamięci w banku numer 2 i 4 liczonych od strony procesora jest prawidłowy i to te banki powinny być obsadzane jako
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005: Pamięci to Patriot VIPER (PV416G300C6K), procek Ryzen 7 3700X
Chciałem już kupić zestaw 2x16GB, ale znowu doczytałem komentarze na jakimś pepperze, że niektóre pamięci gryzą się z pewnymi płytami, ja nie mając czasu zagłębiać tematu chwilowo to olałem. Jesteś w stanie doradzić jakieś dobre kości które nie będą się "gryzły" z resztą moich bebechów? Kompa używam jedynie do obróbki grafiki (Lightroom i Photoshop), w gry w ogóle nie gram.
chomik3 - @maniek50005: Pamięci to Patriot VIPER (PV416G300C6K), procek Ryzen 7 3700X...

źródło: ram

Pobierz
  • Odpowiedz
@chomik3: Witam serdecznie, moim zdaniem twoje obecne pamięci.
PV416G300C6K
Powinny normalnie działać na tej płycie głównej, no i pewnie w rzeczywistości tak jest, ale jest jakiś problem z blokowaniem jej części dostępnej pamięci jako "sprzętowo zarezerwowane"

Ten procesor miałem na innej płycie głównej, tutaj musisz wiedzieć, że kontroler pamięci znajduje się w procesorze i to w głównej mierze od niego zależy jak mocne pamięci uda ci się
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005: Łał, takiej dokładnej i długiej odpowiedzi jeszcze chyba nie dostałem przez 15 lat na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dzięki! Poprzeglądam na spokojnie te linki które wstawiłeś jak wrócę do domu ;)
  • Odpowiedz