Aktywne Wpisy
goferek +194
Mirki, chciałem zdjąć koło i ukręciłem śrubę. Pękła niemal od razu. Co teraz zrobić?
#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
Kopyto96 +137
Największe odpały, które miała moja ex, a które niestety dotyczą większości kobiet. Ku przestrodze wymienię wam te najbardziej absurdalne, których moja głowa do dziś nie pojmuje. Moje obserwacje dotyczą 3,5 roku mieszkania razem.
1.Brak umiejętności spędzania czasu samemu
-Autentycznie nie potrafiła nawet ze dwie godziny. Jeśli nic nie robiliśmy, bo nic nie zaplanowałem, siedziała obrażona i mówiła tylko, jak nienawidzi mieszkania w bloku (była ze wsi), albo że jej życie jest bez sensu xD A nie daj Boże, jak ja gdzieś wyszedłem, a ona nie miała planów ( i tak 90-95 % weekendów spędzaliśmy razem)
2.Pretensje
1.Brak umiejętności spędzania czasu samemu
-Autentycznie nie potrafiła nawet ze dwie godziny. Jeśli nic nie robiliśmy, bo nic nie zaplanowałem, siedziała obrażona i mówiła tylko, jak nienawidzi mieszkania w bloku (była ze wsi), albo że jej życie jest bez sensu xD A nie daj Boże, jak ja gdzieś wyszedłem, a ona nie miała planów ( i tak 90-95 % weekendów spędzaliśmy razem)
2.Pretensje
MLM TO MODEL BIZNESOWO-DYSTRYBUCYJNY
Tylko tyle i aż tyle. Są firmy, które stawiają na sprzedaż internetową, inne na telefoniczną, jeszcze inne na przedstawicieli handlowych w terenie, jedne mają sklepy, a inne tylko hurtownie. Opcji prowadzenia biznesu jest multum, a MLM to po prostu jedna z nich.
MLM NIE JEST OSZUSTWEM
Głównym "zarzutem", który ma "udowodnić", że MLM jest oszustwem jest stwierdzenie, że większość ludzi w MLM nie zarabia. Zazwyczaj jest to okraszone jakąś osobistą historią, ktoś zna kogoś, kto zna kogoś...
Czy restauracje to oszustwo? "A czyś Ty zwariował?". Ale zaraz - przecież znakomita większość restauracji upada, jest to bardzo ryzykowny biznes; jednak nikt nie twierdzi, że gastronomia to oszustwo.
Czy jednoosobowe działalności gospodarcze to oszustwo? A skąd! Ale zaraz - przecież mnóstwo małych firm upada i to już w pierwszym roku działalności.
Czy spółki giełdowe i zakłady produkcyjne to oszustwo? Nie. Ale zaraz - przecież istnieją głośne historie upadków wielkich biznesów i idących za nimi zwolnień tysięcy ludzi.
Czy ludzie, którzy dołączają do MLM, czyli biznesu opartego tylko i wyłącznie na własnej rzetelnej pracy, wkładają w niego 100% wysiłku czy raczej kierują się reklamową wizją, że "nic nie będą musieli robić, a dochód pasywny wpłynie co miesiąc na konto"? Znając leniwą naturę ludzką wynik jest spodziewany. Ludzie mylą zasady pracy w MLM z etatem w którym można się obijać i potem obwiniają innych za swój brak wyników.
MLM nie daje gwarancji bogactwa czy szczęścia, ale może być metodą do uzyskania obu tak jak wiele innych rzeczy.
MLM NIE JEST NICZYM WYJĄTKOWYM
"Ale poczytaj tag! Są historie osób, które faktycznie zostały oszukane!" - Oczywiście, że w MLM są także nieuczciwi ludzie. Nieuczciwi ludzie są wszędzie - w handlu internetowym i w sklepach, a nawet na wykopie, ale nikomu nie przychodzi do głowy żeby na podstawie tych wyjątków wyciągać wnioski na wszystkie osoby działające w danej gałęzi biznesu. Jednak w przypadku MLM dzieje się tak nagminnie.
W branży MLM pracują od lat miliony ludzi na całym świecie i nie ma w tym żadnych cudów - ci ludzie muszą za coś żyć, utrzymać swoje rodziny i opłacić czynsz, a pieniądze nie biorą się z powietrza.
MLM JEST LEGALNY
Metoda sprzedaży poprzez MLM istnieje od dziesiątek lat i jest legalna na całym świecie.
MLM NIE JEST PIRAMIDĄ FINANSOWĄ
Piramida finansowa to nielegalna konstrukcja w której wpłaty nowych osób "spłacają" osoby (a konkretnie obiecywane odsetki), które dołączyły wcześniej. W MLM nic takiego nie ma miejsca. MLM jest po prostu systemem prowizyjnym, który istnieje w ogromie innych biznesów, które nie są MLMami (chociażby ubezpieczenia czy bankowość), MLM po prostu sięga z podziałem prowizji dalej (do kolejnych "linii") i daje możliwość rekrutacji dla każdego uczestnika.
Piramidalny układ osób biorących udział w MLM? A która duża firma, korporacja czy organizacja nie ma hierarchicznie zbudowanej struktury, którą można zobrazować jako piramida? Nie ma takich organizacji, bo to zwyczajnie niemożliwe.
MLM JEST CHŁOPCEM DO BICIA I MA ZŁY PR
MLM ma fatalną prasę i w przypadku wykopu nie jest inaczej. Żyjemy w czasach clickbaitu, w czasach błyskawicznych wniosków, w czasach wyjaśniania i orania, w czasach odkrywania "scamu", słowo "scam" jest odmieniane przez wszelkie wypadki, scam, scam, scam - wszędzie ten scam. Ale na czym ma polegać scam w wypadku MLM...? Nadal nie wiadomo. ¯\(ツ)/¯
Jeśli ktoś chciałby podyskutować MERYTORYCZNIE lub zadać pytanie to zapraszam, ale ostrzegam: MERYTORYCZNIE.
- sprzedawanie marzeń/ nierealistyczne twierdzenia na temat potencjału zarobkowego. Twoj kontrargument, że to tylko marketing to dno. Nie ma innego tak nieetycznego modelu biznesowego/ reklamowego. Żadna szanująca się firma nie pozwoliłaby sobie na coś takiego.
- brak produktu. Większość MLM nie ma produktu, sprzedaja cokolwiek ponieważ ich model biznesowy nie opiera się na sprzedaży, a na wciąganiu kolejnych
Ale pójdę Ci na ręke i wylosuje kolejne pytanie:
Dlaczego MLM kłamią, np. twierdzą że produkty kolagenowe pomogą nam w regeneracji skóry co prawdą nie jest bo taka cząsteczka kolagenu nie jest dostatecznie mała żeby przejść przez
Jeszcze srałeś w pieluchy gdy spotkałem się z MLM.
A teraz usuń wpis dzbanie.
@alexander-dantes: Są nieuczciwe MLMy i są nieuczciwe nie-MLMy. To nie jest zarzut do