Wpis z mikrobloga

@walenty-merkel: A od kiedy decyzja ONZ jest potrzebna NATO?
Poza tym wyslanie wojsk jednego kraju czlonkowskiego nie oznacza ze jest to decyzja calego sojuszu.

Poczytaj sobie o operacji allied force (na przyklad na wiki). To byla operacja NATO jako sojuszu (a nie jednego panstwa czlonowskiego). Zacytuje tylko jedno zdanie:

" Po raz pierwszy bowiem w historii Sojusz Północnoatlantycki przeprowadził operację wojskową bez autoryzacji Organizacji Narodów Zjednoczonych. "

Wiec ta autoryzacja jest
  • Odpowiedz
@Nateusz1: Bo tak jak wyżej ktoś napisał, nie mieli broni atomowej. Izrael dobrze wiedział co posiada Irak, USA dobrze wiedziało czego spodziewać się po Iraku, więc zagrożenie było minimalne. A Kuwejt był sojusznikiem USA, a generalnie USA trzymało łapę na bliskim wschodzie bo jeszcze wtedy byli importerem ropy, a nie eksporterem więc ich interesy były zagrożone.
Ukraina stoi w interesie Europy, USA mogłoby mieć w dupie Ukrainę, ale brak pomocy mogłoby
  • Odpowiedz
do Kuwejtu wysłałi z mandatu ONZ

@walenty-merkel: Wez moze cala paczke...

Gowno mnie obchodzi czy wyslali z mandatem czy bez. Pytanie mirka bylo dlaczego wysali tam a do ukrainy nie.

Narracja NATO jest taka ze nie moga wyslac do kraju nieczlonowskiego i bez akredytacji ONZ.

Tymczasem pokazuje Ci jak dziecku ze moga bo juz to robili. Wyslali swoje wojska do kraju NIECZLONKOWSKIEGO i BEZ AKREDYTACJI ONZ. Wiec jawnie leca w uja.
  • Odpowiedz
W Kuwejcie nie było NATO

@walenty-merkel: Ty to jednak jestes uposledzony. CO ja napisalem wczesniej? Moze to:

Poza tym wyslanie wojsk jednego kraju czlonkowskiego nie oznacza ze jest to decyzja calego sojuszu.

A tak...wlasnie tak napisalem. Tobie nawet 3 paczki apapu nie pomoga.
  • Odpowiedz
@walenty-merkel: Dobra. Ostani raz. Popros kogos o wytlumaczenie skoro sam nie ogarniasz.

Miras @Nateusz1 zapytal:

Dlaczego gdy taki Kuwejt został zaatakowany, to USA wysłąlo im wojsko do pomocy, a Ukrainie nie wyślą? (Kuwejt nie był w NATO tak jak i Ukraina)

I ja odpowiadam na pytanie (a w trakcie takze na Twoje stwierdzenie):

masz decyzję ONZ?

1-wyslanie wojsk jednego kraju czlonkowskiego nie oznacza ze jest to decyzja calego sojuszu
2-NATO akredytacja
  • Odpowiedz
@Nateusz1: śmieszny trollu, zrob fikołka.

29 listopada 1990 Rada Bezpieczeństwa ONZ nakazała bezwarunkowe wycofanie się wojsk irackich z terenu Kuwejtu, ustanawiając ultimatum na dzień 15 stycznia 1991 roku. Zezwoliła przy tym państwom członkowskim na użycie "wszelkich koniecznych środków" w celu wyzwolenia Kuwejtu. Jesienią 1990 Stany Zjednoczone uformowały koalicję blisko 30 państw zainteresowanych udziałem w interwencji w Kuwejcie - łącznie w Arabii Saudyjskiej zebrało się w tym celu blisko pół miliona żołnierzy[18].
  • Odpowiedz