Mam diodę RGB o takim spektrum, standardowo, każdy z kolorów ma swój peak dla swojej długości fali. Jak mogę to spektrum wygładzić? Czy to jest fizycznie możliwe i praktycznie realizowalne?
napromieniowujesz materiał "fosforyzujacy" a on świeci swoim światłem. w zależności od składu materiału osiągasz swoje światło. dokładnie tak działa świetlówka czyzwykła dioda led gdzie operujesz na piku gdzieś w uv. co prawda nie sądze żeby światło z gatunku niskoeenergetycznego czerwonego dało emisję o wyższej energi
@CXLV: ale jak to wygładzić? Chcesz poszerzyć piki? No raczej nie za bardzo. Weź sobie biały led i będziesz miał ładne ciągłe spektrum (z wystającym, niebieskim pikiem xD).
Mam diodę RGB o takim spektrum, standardowo, każdy z kolorów ma swój peak dla swojej długości fali. Jak mogę to spektrum wygładzić? Czy to jest fizycznie możliwe i praktycznie realizowalne?
dokładnie tak działa świetlówka czyzwykła dioda led gdzie operujesz na piku gdzieś w uv.
co prawda nie sądze żeby światło z gatunku niskoeenergetycznego czerwonego dało emisję o wyższej energi
Weź sobie biały led i będziesz miał ładne ciągłe spektrum (z wystającym, niebieskim pikiem xD).
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: można wykorzystać efekt dopplera ( ͡° ͜ʖ ͡°), trzeba tylko przykleić tego LED-a do piezo i pobudzić.