Wpis z mikrobloga

#php #laravel #ubuntu
Już chyba to prawie rozgryzłem mam wrażenie że jestem coraz bliżej rozwiązania tego :D
Zainstalowałem WSL2 i ubuntu i teraz na tym trzeba zainstalować composera poprzez 'sudo apt install composer' ale czy trzeba instalować php poprzez 'sudo apt install php' czy nie trzeba bo będę to robić na dokerze i czy dokera trzeba zainstalować na wsl2 ubuntu?
  • 3
  • Odpowiedz
Zainstalowałem WSL2 i ubuntu i teraz na tym trzeba zainstalować composera poprzez 'sudo apt install composer' ale czy trzeba instalować php poprzez 'sudo apt install php'

@massejferguson: Nie trzeba ani composer, ani PHP. Oba będą w kontenerze. Instalujesz jedynie wtedy, gdy z jakiegoś powodu chcesz mieć po prostu zainstalowanego PHP i composera w Ubuntu.
Dockera nie instalujesz na linuxie. Ten windowsowy Docker jest zintegrowany z wsl i bez problemu wszystko
  • Odpowiedz
@massejferguson: to jak masz dockera na win11 to sobie skonfiguruj obraz z laravel-a dokladnie tak jak to opisuja krok po kroku, nic nie musisz instalowac bezposrednio z narzedzi ktorymi sie poslugujesz, ani php, ani composer-a. masz tu wszystko wyjasnione co trzeba robic: https://laravel.com/docs/10.x/installation#getting-started-on-windows

curl-em zaciagasz podstawowa paczke (nie potrzebujesz do tego zadnego composera), a potem w vendor/bin/sail up i tyle. To najprostsza konfiguracja, ale tam masz i php i composer
  • Odpowiedz