@pejaonomato: @Szab: Próbuję nauczyć się z youtube'a poradników bo trzeba poprawić przecież przedmiot ale ciężko to widzę...
1.
napisac funkcje skracajaca lancuch znakowy umieszczony w tablicy znakowej do ilosci znakow podanych jako argument wywolania funkcji. funkcja wykonuje skrocenie lancucha o ile lancuch nie jest krotszy niz warosc do ktorej ma byc skrocony.
mozna uzyc funkcji bibliotecznej strlen() jesli to ulatwi wykonanie zadania (deklaracja funkcji znajduje sie w pliku naglowkowym string.h):
@pejaonomato: to ma być jak dla debila bo nim jestem :P Jak idiota wyłączyłem Mozille i zgubiłem kanał zaraz znajde to ocenisz czy warto z niego coś uczyć się
Trzecie zadanie zrozumiałem jako zamienienie znaku na 1 lub 0, jeśli ten znak był cyfrą :P.
Ciągi znakowe w C (i C++) kończą się magicznym znakiem zero (null). Aby przyciąć ciąg wystarczy w odpowiednim miejscu wstawić znak, który mówi, że to jest koniec ciągu.
Obliczanie podatku było proste. Użyłem operatora warunkowego ?:. To jest taki if, ale dla wyrażeń. Jeśli kwota jest większa od 50 000 zł
@pejaonomato: właśnie ściągłem PDF z tym. A te zadanka mają być niby bardzo podobne do tych co wrzuciłem :P Ogółem muszę ogarnąc tak mi się wydaje: funkcje, tablice, petle, przekazywanie do tablic, struktura, funkcja warunkowa ?
@pejaonomato: nie nie powiedział, że jesteśmy debilami i chce nas się pozbyć, zadania będą bardzo podobne do tych co rzuciłem dlatego szukam rozwiązań ich :P
@erwit: 2. jest banalnie proste i pewnie juz sobie z nim poradziles, trzecie jest niewykonalne, bo bez operatora [] nie mozna zainicjowac tablicy o okreslonym rozmiarze.
Ogólnie gust muzyczny narodu polskiego, to, cytując Stonogę, jakieś urwa nieporozumienie. Teraz wielka afera i wszyscy zdziwieni, że na #eurowizja wysyłamy byle co. xD #polska #muzyka #zalesie
Jest jakiś mirek znający C++ i rozwaliłby mi 3 łatwe zadania ?
1.
napisac funkcje skracajaca lancuch znakowy umieszczony w tablicy znakowej do ilosci znakow podanych jako argument wywolania funkcji. funkcja wykonuje skrocenie lancucha o ile lancuch nie jest krotszy niz warosc do ktorej ma byc skrocony.
mozna uzyc funkcji bibliotecznej strlen() jesli to ulatwi wykonanie zadania (deklaracja funkcji znajduje sie w pliku naglowkowym string.h):
Komentarz usunięty przez autora
Wiedzy o tym, że wskaźnik to jest to samo, co tablica typu prostego.
Zamiast operatora [] można używać operatora *.
Przykład:
char znak1, znak2;
char tab[] = { '1', '2', '3', 'a' };
//...
znak1 = tab[3];
znak2 = *(tab+3);
if(znak1 == znak2)
printf("ROWNE!");
else
printf("NIE ROWNE!");
Pokaże !ROWNE!
1. std::string::substr
2. trzymanie jakichkolwiek pieniedzy jako float/double/long double to fatalny pomysl
3. std::all_of( myString.begin(), myString.end(), [](char c) { return std::isdigit(c); });
Z resztą używa tutaj pełno nagłówków ze zwykłego C, więc pewnie zamiast abstrakcji z C++ używają na przemian tego i tego.
Trzecie zadanie zrozumiałem jako zamienienie znaku na 1 lub 0, jeśli ten znak był cyfrą :P.
Ciągi znakowe w C (i C++) kończą się magicznym znakiem zero (null). Aby przyciąć ciąg wystarczy w odpowiednim miejscu wstawić znak, który mówi, że to jest koniec ciągu.
Obliczanie podatku było proste. Użyłem operatora warunkowego ?:. To jest taki if, ale dla wyrażeń. Jeśli kwota jest większa od 50 000 zł
tyle chyba starczy
#includeusing namespace std;char* skracanie (char tablica[30],int
```**```
```**```
max
```**```
)
``````
{
``````
```**```
if