Od kiedy można testować pocisk 20mm M-geschoss (kiedyś dało się sprawdzić tylko pocisk z najlepszą penetracją z danego pasa amunicyjnego), w "protection analysis" powtarza się jeden motyw - niemiecka amunicja, która JAKO JEDYNA spośród 20mm pocisków odłamkowych ma czułość zapalnika ustawioną na 0,4mm, a nie na 0,1 albo nawet 0,01mm, przelatuje na wylot przez sporą część sowieckich (i chyba tylko sowieckich - Ła-5/7, Jak-1/7/9, Jak-3 w mniejszym stopniu, choć też może Mosquito, którym nikt nie gra, też się tak zachowuje) samolotów, nie eksplodując i nie powodując żadnych uszkodzeń. Jasne, jak trafi w moduł (dźwigar, zbiornik paliwa, klapę, podwozie itd.), to wybucha, ale znaczna część samolotu zachowuje się jak na załączonym obrazku. Zgłaszałem to parę razy, dyskutowałem o tym na forum. Ale i ślimag i społeczność gry mają to w dupie. Więc potraktujcie to jako ciekawostkę:
Od kiedy można testować pocisk 20mm M-geschoss (kiedyś dało się sprawdzić tylko pocisk z najlepszą penetracją z danego pasa amunicyjnego), w "protection analysis" powtarza się jeden motyw - niemiecka amunicja, która JAKO JEDYNA spośród 20mm pocisków odłamkowych ma czułość zapalnika ustawioną na 0,4mm, a nie na 0,1 albo nawet 0,01mm, przelatuje na wylot przez sporą część sowieckich (i chyba tylko sowieckich - Ła-5/7, Jak-1/7/9, Jak-3 w mniejszym stopniu, choć też może Mosquito, którym nikt nie gra, też się tak zachowuje) samolotów, nie eksplodując i nie powodując żadnych uszkodzeń. Jasne, jak trafi w moduł (dźwigar, zbiornik paliwa, klapę, podwozie itd.), to wybucha, ale znaczna część samolotu zachowuje się jak na załączonym obrazku.
Zgłaszałem to parę razy, dyskutowałem o tym na forum. Ale i ślimag i społeczność gry mają to w dupie. Więc potraktujcie to jako ciekawostkę: