Aktywne Wpisy
Infiniti46 +64
Velsey +288
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Wycieczki wzdłuż rzeczki
Podjąłem się objechania trasy tym razem wzdłuż całego przebiegu rzeki Długa (o której mowa w moim poprz. wpisie. Najładniejszy odcinek to ten od Zielonki do Marek, gdzie zaczyna się go DDR-em w bardzo ładnym kwiecistym parku ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ, kończąc na wydpetanych ścieżkach wdłuż rzeki aż do samego ujścia w kanale Żerańskim.
Zacząłem też kolejne poszukiwania źródeł kolejnych rzek Czarna i Rządza (tu było najciężej się dostać), których trasy będę eksplorował w lipcu.
Mimo, że dłuższe wycieczki krajoznawcze miały być przejechane w spokojnym tempie, to dzisiejsza setka okazała się znacznie szybsza niż zwykle z racji #wplecywind i podciągnięcia się spowrotem w drafcie za kimś przez dobre kilkanaście kilomterów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zdjęcia (w komentarzu):
1 - tor motocrossowy - Dłużka
2 - początek wodnego koryta rzeki Długiej (położony 1,6 km dalej niż jego właściwy początek) - most w Dłużce
3 - bocian w cieniu drzewa - Rysie
4 - strumyk rzeki Długa biegnący pod mostkiem - Rysie
5 - widok znad mostku na lądowisko - Rysie
6 - kolejny most nad rzeką Długa - Rysie
7 - świeżo odnowione poszerzone koryto rzeki w widoku znad mostu - Olesin
8 - przeprawa przez rzekę - Leśniakowizna
9 - wysychające stawy rybne rezerwatu przyrody Mosty Kalińskie - Ossów
10 - po prawej miejsce pamięci Bitwy Warszawskiej w 1920 r., po lewej kawał szerokiego CPR - Ossów
11 - kwitnący most w parku - Zielonka
12 - ujście rzeki Długa do Kanału Żerańskiego - Warszawa
13 - znaleziony zabytkowy Opel Blitz, pojazd znanym fanom #enemyterritory - Długa Kościelna
14 - most nad rzeką Żąza - Michałów
15 - staw - Mrowiska
16 - turbiny wiatrowe - Rządza
17 - most nad rzeką Rządza - Rządza
18 - początek rzeki - Żebrówka
19 - stawy przy zajeździe - Stoczek
20 - staw i początek rzeki Czarna - Anielinek
Przebieg własny: czerwiec 2023 - 938 km
Przebieg własny: lipiec 2023 - 120 km
#rowerowyrownik #ruszmazowsze #ruszwarszawa #mtb #100km #hydrologia
Skrypt | Statystyki
@SnikerS89: >Długą też mam na radarze, ale najpierw w kolejności będą sąsiednie Czarna i Rządza
Udało się którąś już ruszyć?
Mam jeszcze przygotowaną trasę Rządza Poświętna, czyli tereny rzeczki w rejonach tej gminy Poświętne, widziałem tam jakieś jazy i polne mostki do których chce dotrzeć, no ale to raczej trasa nie na pełnie lata, takie mocniejsze terenowe eksploracje to wolę jakąś jesienią robić, coby upały, robactwo i zarośnięte krzaczory nie wymordowały za mocno. Podobnie z tą trasą wzdłuż Czarnej, mam przygotowany gpx, ale to pewnie jeszcze poczeka na jakieś jesienne dni :) A szykuje się fajna wycieczka, bo druga część trasy też wzdłuż rzeczki, powrót wzdłuż Beniaminówki - https://ridewithgps.com/routes/41370874
Co do Rządzy, to ciekawostka, są niedaleko siebie dwie wioski Rządza nad rzeczką Rządza, w obu są fajne stawy na Rządzy, jazy, mostki. To też mam objechane, szczególnie ta druga Rządza ciekawa, ze starym PGRem obok :) - sporo fotek z tej miejscówki na tej trasie https://www.strava.com/activities/8013468745