Aktywne Wpisy
Saper86 +230
Akcja z dzisiejszej nocy na moim osiedlu. Chłopom kradzież sie nie udała #zlodzieje #czestochowa #kradziez
DickSlinger9000 +114
To chyba najbrutalniejszy blackpill jaki kiedykolwiek widziałem.
Atrakcyjny facet, który strzelił mężczyźnie dwa razy w plecy, powodując jego paraliż staje się popularny na tiktoku.
1 MILION POLUBIEŃ, pełno komentarzy od amerykańskich Julek proszących go o instagrama.
Co jest nie tak z ludźmi?
#przegryw #blackpill
Atrakcyjny facet, który strzelił mężczyźnie dwa razy w plecy, powodując jego paraliż staje się popularny na tiktoku.
1 MILION POLUBIEŃ, pełno komentarzy od amerykańskich Julek proszących go o instagrama.
Co jest nie tak z ludźmi?
#przegryw #blackpill
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
- prowizja płatna w całości przy podpisaniu umowy przedwstępnej (wydaje mi się, że to może być wykorzystane do ewidentnego wałka - wystarczy że sprzedający się wycofa i muszę zapłacić kilkanaście tysięcy, a mieszkania i tak nie mam)
- ocena stanu prawnego mieszkania ograniczona do sprawdzenia KW (a co np. z potencjalnie zameldowanymi ludźmi?)
- brak oceny stanu technicznego mieszkania (agentka powiedziała, że przecież mogę sobie obejrzeć)
Czyli w tym przypadku musiałbym zapłacić 16k a i tak musiałbym wszystko robić i sprawdzać sam. Na moje pytanie jaką wartość w transakcji wnosi dla mnie biuro usłyszałem, że nie będzie pracować za darmo. Ale na czym ta praca polega już się nie dowiedziałem, bo pośredniczka powiedziała, że nie współpracuję, więc mieszkania mi nie pokaże.
Czy tak to wygląda w każdej agencji? Nie jest łatwo znaleźć mieszkanie i chętnie zapłaciłbym za pomoc, ale kilkanaście tysięcy za samo pokazanie mieszkania, które nawet nie jest sprawdzone to chyba przesada.
#nieruchomosci #kredythipoteczny #krakow
@piotreqq: stosowne zaświadczenie sprzedający powinien pokazać u notariusza przy podpisywaniu aktu (że nie ma zameldowanych)
@piotreqq: do umowy przedwstępnej wpisuje się zazwyczaj zadatek, czyli płacisz kilkanaście-kilkadziesiąt k, jeśli ty się wycofasz to tracisz tę kwotę, jeśli sprzedający się wycofa to musi oddać ci dwukrotność, więc pokrywa to koszty wszelkich nieprzyjemności
@piotreqq: chroni Cie tutaj zadatek, jak druga strona się wycofa to dostajesz zadatek x2, chyba że Ty się wycofasz to Ty wtedy tracisz - po to jest ta umowa aby chroniła obie strony, co
Patologia, w której jakiś cwaniak zgarnia kilkanaście czy kilkadziesiąt tysi, za bycie natrętem wobec sprzedawcy i #!$%@?ą wobec kupującego którego nawet nie reprezentuje.
Nawet notariusz który musi mieć wykształcenie prawnicze i musi sprawdzić stan prawny oraz wykonać czynności cywilno prawne zarabia kilkukrotnie mniej na transakcji, a ma do roboty
No właśnie agentka twierdzi, że przy podpisaniu umowy przedwstępnej jej praca została wykonana, a za to co dzieje się później oni nie biorą odpowiedzialności.
Chciałem się dowiedzieć jakie dokumenty ma zamiar sprawdzić - tylko KW,
Kurczę, myślałem, ze jak agencja wystawia mieszkanie na wyłączność to sprawdzają je z fachowcem i że prowizja pokrywa chociaż ten koszt
dobrze zrobiłeś
@bero33bb: a po wyjściu od notariusza można się zameldować. Ewentualnie wymeldować się, wziąć zaświadczenie do przedstawienia przed notariuszem, a chwilę później z powrotem się zameldować.
Także taki świstek jest niewiele wart.
Co do stanu prawnego: większej filozofii nie ma: wszystkie obciążenia są w KW, zameldowanie - zaświadczenie przy akcie, brak zaległości w czynszu - zaświadczenie przy akcie, brak zarejestrowanych JDG - możesz sprawdzić
Jeżeli są takie podmioty to się nie dziwie, że ofert bezpośrednich jest jak na lekarstwo.
(-‸ლ)
W takich sytuacjach mogliby przynajmniej wliczać prowizję w cenę w ogłoszeniu. Spotkałem się kilka razy z taką informacją w opisie.
Według mnie twoje porównanie nie jest trafione. Remont podnosi standard i wnosi wartość dodaną dla nabywcy. Natomiast w przypadku takiego pośrednictwa korzysta na nim głównie sprzedający. Dla nabywcy - o ile nie zleca on szukania mieszkania - w większości przypadków obecność pośrednika podbija jedynie finalną cenę mieszkania.
Pośrednicy sami sobie zresztą pracują na te pretensje. Gdyby nie było całej rzeszy niekompetentnych ludzi w branży to możliwe że byłoby inaczej. Ale