Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #kredyt
Cześć anony, chciałem z narzeczoną skorzystać w tym roku z bezpiecznego kredytu 2+. Zarówno ja jak i narzeczona osobno spełniamy warunki formalne, ale jako że nie jesteśmy małżeństwem i nie mamy dziecka, chciałem wziąć kredyt tylko na siebie. Gdzieś kiedyś czytałem, że w takiej sytuacji musimy mieszkać osobno (nie mogę "użyczyć" jej mieszkania, mimo, że za dwa-trzy lata weźmiemy ślub), czy to prawda? Czy jednak będę mógł tworzyć z nią wspólnie gospodarstwo domowe?
Swoją drogą to trochę głupie, a co jeśli para zechce zamieszkać razem w mieszkaniu singla korzystającego z tego kredytu? Musiałby zwracać odsetki, bo już nie mieszka sam?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy to prawda?

@mirko_anonim: W takim przypadku możecie uzyskać kredyt w programie Bezpieczny kredyt 2% jedynie jako single. Utrata dopłat następuje jednak w przypadku użyczenia nieruchomości. Ustawa wprowadza jednak również pojęcie udostępnienia do zamieszkania. W takim przypadku utraty dopłat występują jedynie w przypadku posiadania wspólnych dzieci lub zamieszkania z byłym małżonkiem.
  • Odpowiedz