Kto nam wmówił że pomidory i ogórki, czosnek czy cebulę trzeba kroić cieńko? Ostatnio zacząłem kroić grubo, zdecydowanie wzrósł mi komfort jedzenie pomidorów i ogórków, znacznie smaczniejsze są, znaczy więcej smaku jestem w stanie uzyskać z plasterka na kanapce. Czosnem i cebula i tak idą na patelnie skoro je kroję albo do piekarnika, zrobią się miękkie więc po co robić jakieś super rozdrobnienie? #jedzenie
@Uuroboros zależy do czego, do gładkich sosów musi być drobno chyba, że blendujesz, ale w większości przypadków rzeczywiście lepiej jest grubiej. Na kanapkę, do sałatek czy jak potem smażysz zwłaszcza
@Uuroboros: Bieda nam to wmówiła, przynajmniej w przypadku pomidorów. Co do cebuli i czosnku to są dwa aspekty. Drobno posiekana cebula to większa powierzchnia do zachodzenia reakcji Maillarda. W przypadku czosnku również, ale tutaj odgrywa dodatkową rolę reakcja alliny z allinazą z których powstaje allicyna, a raczej chcesz ją uzyskać ze względu na jej właściwości zdrowotne. Po prostu im bardziej zmiażdżony czosnek, tym będzie zdrowszy po obróbce termicznej. Inna sprawa,
Ostatnio zacząłem kroić grubo, zdecydowanie wzrósł mi komfort jedzenie pomidorów i ogórków, znacznie smaczniejsze są, znaczy więcej smaku jestem w stanie uzyskać z plasterka na kanapce.
Czosnem i cebula i tak idą na patelnie skoro je kroję albo do piekarnika, zrobią się miękkie więc po co robić jakieś super rozdrobnienie?
#jedzenie
To tobie tak wmówili, ja kroję jak mi najlepiej pasuje.
Co do cebuli i czosnku to są dwa aspekty.
Drobno posiekana cebula to większa powierzchnia do zachodzenia reakcji Maillarda.
W przypadku czosnku również, ale tutaj odgrywa dodatkową rolę reakcja alliny z allinazą z których powstaje allicyna, a raczej chcesz ją uzyskać ze względu na jej właściwości zdrowotne.
Po prostu im bardziej zmiażdżony czosnek, tym będzie zdrowszy po obróbce termicznej.
Inna sprawa,