Wpis z mikrobloga

Kto nam wmówił że pomidory i ogórki, czosnek czy cebulę trzeba kroić cieńko?
Ostatnio zacząłem kroić grubo, zdecydowanie wzrósł mi komfort jedzenie pomidorów i ogórków, znacznie smaczniejsze są, znaczy więcej smaku jestem w stanie uzyskać z plasterka na kanapce.
Czosnem i cebula i tak idą na patelnie skoro je kroję albo do piekarnika, zrobią się miękkie więc po co robić jakieś super rozdrobnienie?
#jedzenie
  • 4
  • Odpowiedz
@Uuroboros zależy do czego, do gładkich sosów musi być drobno chyba, że blendujesz, ale w większości przypadków rzeczywiście lepiej jest grubiej. Na kanapkę, do sałatek czy jak potem smażysz zwłaszcza
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Bieda nam to wmówiła, przynajmniej w przypadku pomidorów.
Co do cebuli i czosnku to są dwa aspekty.
Drobno posiekana cebula to większa powierzchnia do zachodzenia reakcji Maillarda.
W przypadku czosnku również, ale tutaj odgrywa dodatkową rolę reakcja alliny z allinazą z których powstaje allicyna, a raczej chcesz ją uzyskać ze względu na jej właściwości zdrowotne.
Po prostu im bardziej zmiażdżony czosnek, tym będzie zdrowszy po obróbce termicznej.
Inna sprawa,
  • Odpowiedz