Wpis z mikrobloga

a co najważniejsze maskuje receptory zmęczenia. Kofeina nie dodaje energii tylko pobudza. Jest stymulantem.

@inkill: XD w jednym zdaniu piszesz ze maskuje zmęczenie w drugim że pobudza. Prawda jest taka że nie pobudza tylko tymczzowo usuwa zmeczenie
  • Odpowiedz
@inkill: szkoda bo ja ją pije stricte żeby podnieść sobie ciśnienie rano bo niskociśnieniowiec here ( ͡ ͜ʖ ͡) i przez te niskie ciśnienie rano zawsze mi zimno i czuję się jak guano.
  • Odpowiedz
@Deathspeace: kawa ma w sobie sunstancje podwyższające i obniżające ciśnienie, jak jest dobrze zaparzona to nie zrobi różnicy. Zwłaszcza jak pijesz regularnie i twój organizm jest już do niej przyzwyczajony.

Przestań pić na około 2 tygodnie I walnij sobie taki sam kubek jak zwykle to zobaczysz różnicę
  • Odpowiedz
@Deathspeace: mechanizm działania kofeiny, przyspiesza tętno ale równocześnie rozkurcza naczynia krwionośne. Wyższe tętno - wyższe ciśnienie rozkurczowe naczynia krwionośne - niższe tętno w związku z czym to się reguluje i ciśnienie zostaje +- takie samo
  • Odpowiedz
awa poprawia humor, a co najważniejsze maskuje receptory zmęczenia. Kofeina nie dodaje energii tylko pobudza.

@inkill: To mam pytanie, bo może mnie wyprowadzisz z błędu lub potwierdzisz.
Przez to, że kofeina blokuje receptory zmęczenia (tzn. faktycznie je zapycha), a każdy nasz mięsień w ciele produkuje "hormon zmęczenia" (nie pamiętam teraz nazwy), abyśmy ich nie przeciążyli. Dlatego, gdy pijemy kawę, która zatyka te receptory to organizm po chwili łapie to, że
  • Odpowiedz