#kryptowaluty #bitcoin Zaorski w długiej rozmowie w "Didaskalia" przedstawił ciekawą tezę odnośnie bitcoina- w wątku dotyczącym dominacji dolara w świecie twierdzi, za bitcoin jest przedłużeniem dolara w odniesieniu do tejże dominacji. Po zastanowieniu przyznaje mu racje. Wszystkie liczące sie giełdy operują cena BTC do USD, wszystkie znane mi stablecoiny odnoszą się do USD. USA stara się wymusić, by światowy handel ropa odbywał się za dolary, bo wtedy dolar jest waluta, światową, żeby kupić ropę, musisz mieć dolce. Bitcoiny możemy kupić za euro, plny, juany, ale co z tego, skoro każdy trader na kompie śledzi kurs BTC/USD. Nie wiem, czy i na ile ma to praktyczne znaczenie, ale być może w dłuższej perspektywie warto wziąć pod uwagę, ze ewentualny wzrost kapitalizacji BTC bedzie sprzyjal znaczeniu dolara a minimalizował znaczenie innych walut.
@0pln: jeśli chodzi o metale, to niekoniecznie, co do ropy to pisałem o tym, ze wycena ropy do usd jest nadrzędnym celem polityki usa, dla utrzymania tego celu usa jest w stanie rozdupic kilka krajow eksporterów, wide Irak, Libia,
@Obruni: nie wiem czy ta teza jest taka ciekawa, ale można podeliberować. jeśli bitcoin jest przedłużeniem dolara w czasach jego dominacji to czy będzie tak samo, jeśli dolar przestanie być walutą nr 1? czy osłabiający się dolar spowoduje, że kurs btc/usd skompensuje te spadki w pójdzie w górę, co wtedy faktycznie świadczyłoby o tym, że btc jest "przedłużeniem" dolara. a może bitcoin wtedy też zanurkuje? ciekawe czy gdyby kiedyś dolar
@presburger: skoro chciało Ci się pisać, znaczy jest ciekawa :). Powiedzmy że wzmacnia dominującą w danym momencie walutę, jasne że us nie będzie walczyć o rozliczanie btc jak o ropę, ale można oczekiwać, że działania przeciw btc, będą u us przez to słabsze niż np w Chinach, co zresztą się dzieje.
@Obruni: i to jest odpowiedz czemu np. USDT dalej dziala bez problemu. Imo stable USD sa po cichu wspierane przez US, maksymalna adopcja USD na wszystkich rynkach to dla nich kwestia zycia i smierci.
nic nie wymusza jest na to powszechna zgoda
@dean_corso: powiedz to kadafiemu czy saddamowi :D
@emjot86: przy czym ja nie twierdzę, że fed po cichu wspiera BTC czy cos takiego, przy calym sentymenxie do BTC, jest na razie za maly, jest to jednak jakis imuls a polityka sklada sie z wielu takich impulsów i działa według ich sumy w danym kierunku
@Obruni: Zaorski nienawidzi kryptowalutowców i samego bitcoina takze, wystarczy chwile z nim tam posiedziec na tym zoomie zeby sie o tym przeonac, on jest zwyklym spekulantem ktoremu sie udaje trafic trejda. nie ma pojecia co on gada w ogole
Niczego to nie zmienia
@Obruni: nic nie wymusza jest na to powszechna zgoda
@dean_corso: powiedz to kadafiemu czy saddamowi :D
Komentarz usunięty przez autora