Wpis z mikrobloga

#komputery #elektronika #siecikomputerowe
Mam router tenda F3 2,4GHz w którym od jakiegoś czasu jest problem z połączeniem się poprzez wifi. Windowsy (3 różne) krzyczą "nie można połączyć się z tą siecią" android normalnie łączy i moduł esp8266 też bez problemu się łączy. Resetowałem do fabryki i nic, zmieniałem ustawienia też nic, zasiliłem router z aku (myślałem, że zasilacz śmieci) też nic, ktoś ma pomysł?
  • 14
@Zgryd: A te "nie łączenie" polega na całkowitym braku zestawienia połączenia radiowego, czy radio się zestawia a brak transmisji odebranych/wysłanych bajtów 0 ? Jest jakieś info w dzienniku zdarzeń?
@Zgryd: nie no, problem ewddentnie jest w windowsie. Jak chcesz się upewnić czy to problem sprzętu czy windowsa to odpal jakiegoś ubuntu live z pendrive na tym kompie i się z niego połącz do wifi. Jak się uda to będziesz miał pewność, że to problem windowsa z tym routerem z jakiegoś powodu.
@dktr: @Kryspin013 windows prosi o hasło po czym mieli i pokazuje nie można połączyć się z tą siecią. Gdy robię hotspota w telefonie windows normalnie się z nim łączy i mam internet. Dziwne, że na 3 różnych kompach z windowsem mam tak samo czyżby jakaś felerna łatka windowsa?
@Zgryd: A wcześniej działało? Po za tym router może ogarniać źle jakis standard wifi czy sieciowy i inne urządzenia mają na to wyrąbane, ale np windows po jakiejś poprawce zrobił się uczulony na to.

Miałem wiele przygód gdzie windows nie potrafił się połączyć z jakąś siecią a Ubuntu czy jakiś dowolny android już tak. Najłatwiej byłoby ogarnać logi systemowe windowsa i zobaczyć na czym się komunikacja z wifi wysrywa np czy