Mireczki, będę wymieniał sam baterie w swoim smartfonie ( huawei mate 10 pro) baterie trzeba formatować czy nie? Bo na aukcji sprzedawca pisze że po założeniu nowej trzeba ją rozładować a następnie podłączyć na 12 godzin do ładowania. Prawda to czy kit? #smartfon #android #huawei
@patryk747: jeśli to bateria litowa, to nie. Efekt pamięci występuje w niklowych i te trzeba formatować. Litową wręcz możesz popsuć takim formatowaniem.
@patryk747: ja wymieniałem akurat w nim z trzy miesiące temu. Po prostu używałem do rozładowania, normalne ładowanie i tak parę razy. Ale zależy moze jaka bateria. Brałem z allegro taką z największą ilością dobrych opinii.
@patryk747: trzymanie 12h na ładowarce to kit od wielu lat, po naładowaniu do 100% i tak baterie odcina od zasilania, a trzymanie li-ion naładowanego do 100% to też nie najlepszy pomysł.
@patryk747: ostatnio nawet widziałem tu materiał n.t. baterii litowych z którego wynikało że najtrwalsze są jeśli się zarówno nie rozładowuje do minimum jak i nie ładuje do maksimum pojemności tylko doładowuje utrzymując do 80% pojemności
@siedze_w_samych_gaciach obejrzałem i zabrałem się za naprawę. I zepsułem xD zerwana taśma która szła pod bateria. Prawdopodobnie od wyświetlacza. Chciałem zaoszczędzić np i teraz mam. Ciekaw jestem czy sama taśmę ds się wymienić czy czeka mnie wymiana wyświetlacza
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Efekt_pamięci
źródło: temp_file.png6124052317148588029
Pobierzźródło: temp_file.png1892693829656365003
Pobierz