Mirki, myślę o budowie domu. Mam działkę 1400m2 ziemia klasy II i III. Myślę o budowie domu bez pozwolenia. Czy ktoś wie coś na temat odrolnienia działki? Czy stawiając chatę o tak małej powierzchni, a resztę pozostawiając niezabudowaną muszę ją w ogóle odralniać? Czy ktoś się spotkał z czymś takim? #budowadomu #budujzwykopem #rolnictwo
@darkviolet: z tego co wiem to zmieniasz przeznaczenie gruntu tylko tego na którym stoi zabudowa, już po zakończonej budowie geodeta robi pomiary i określa ile z powierzchni twojej działki już nie jest obszarem rolnym z dokładnym obrysem tego fragmentu,
@darkviolet możesz budować się na rolnej jako rolnik (siedlisko). jak nie jesteś rolnikiem ale np ojciec jest to on może zacząć budowę a na Ciebie przepisać. co jednak ja bym polecił to odrolnic tylko pod budowe do 500m2 jest za darmo. na tym odrolnionym ożesz się budować jako nierolnik. klasa ii i Iii troche kosztuje odrolnienie ale już nie pamiętam musiałbyś przeczytać. no i najważniejsze warunki zabudowy
@darkviolet: Tak, lokalny urząd gminy. Na działce rolnej możesz postawić dom tylko razem z zabudową gospodarczą będąc rolnikiem. W innym przypadku musisz ją przekształcić w budowlaną. Tak jak wspomniał przedmówca zainteresuj się najpierw czy masz na swoim terenie uchwalony MPZP, bo od tego dużo zależy.
@darkviolet całość będziesz musiał odrolnic, jeżeli klasy 2 to jeszcze kasę zapłacisz ;(
Jak chcesz coś małego postawić do pomyślenia podzielić na 2 działki i na mniejszej odrolnic i postawić dom a reszta np 1000m2 zostawić wtedy za 1000 nic nie płacisz podatku od nieruchomości
z tego co wiem to zmieniasz przeznaczenie gruntu tylko tego na którym stoi zabudowa,
@Catmmando: tak było jak nie rządzili pisowcy. odkąd w budżecie brakuje kasy na socjal to pisowcy - zaraza drenująca portfele - dali prikaz że starostwa muszą zmieniać całą działkę a nie tylko to co pod zabudową. Oczywiście ma to zastosowanie do małych działek <3000m2, powyżej można coś ugrać tylko trzeba zagospodarować teren z głową
@robertx: na razie mam działkę i dopiero się zbieram do planowania, trochę mnie to przerasta i nie wiem od czego zacząć, ciagle mi wychodzą jakieś rzeczy o których powinnam wiedzieć najpierw
@darkviolet: Ja drugi rok się doszkalam przed budową i ciągle coś nowego się pojawia xD Na początek to zadzwoń do gminy, prawdopodobnie będzie to referat urbanistyki, coś w ten deseń i zapytaj się o to czy na tym terenie obowiązuje plan, jeśli tak to gdzie go szukać (zapewne na stronie internetowej gminy znajdziesz) albo żeby Ci po prostu powiedzieli przez telefon co tam sobie gmina zaplanowała :)
#budowadomu #budujzwykopem #rolnictwo
@darkviolet: Tak, lokalny urząd gminy. Na działce rolnej możesz postawić dom tylko razem z zabudową gospodarczą będąc rolnikiem. W innym przypadku musisz ją przekształcić w budowlaną. Tak jak wspomniał przedmówca zainteresuj się najpierw czy masz na swoim terenie uchwalony MPZP, bo od tego dużo zależy.
Jak chcesz coś małego postawić do pomyślenia podzielić na 2 działki i na mniejszej odrolnic i postawić dom a reszta np 1000m2 zostawić wtedy za 1000 nic nie płacisz podatku od nieruchomości
@Catmmando: tak było jak nie rządzili pisowcy. odkąd w budżecie brakuje kasy na socjal to pisowcy - zaraza drenująca portfele - dali prikaz że starostwa muszą zmieniać całą działkę a nie tylko to co pod zabudową. Oczywiście ma to zastosowanie do małych działek <3000m2, powyżej można coś ugrać tylko trzeba zagospodarować teren z głową