Aktywne Wpisy
masternodeBTC +340
Wskaż przedmiot/usługę/czynność, która w ostatnim czasie poprawiła na jakiejkolwiek płaszczyźnie w Twoim życiu komfort/bezpieczeństwo/zdrowie/prywatność itp.
Od ponad 3 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: polecasz rzeczy które udało Ci się wprowadzić do swojego życia z tytułowego pytania a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje w komentarzach rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Podziel się
Od ponad 3 lat rozmawiamy na tym tagu o wszelkich usprawniaczach życia. W skrócie: polecasz rzeczy które udało Ci się wprowadzić do swojego życia z tytułowego pytania a w komentarzach nawiązujemy dyskusje z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy plusuje w komentarzach rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Podziel się
Gomorrah +39
Jak jadę samochodem z moją dziewczyną i ona siedzi i je na miejscu pasażera i za każdym razem mam pełno okruchów na siedzeniu, jak do tego czasu poprostu strzepałem ręką i było git ale wkurza mnie to że zostawia po sobie syf, nie dość że ja wożę to jeszcze jej nie pasuje że zwróciłem jej uwagę dziś i siedziała obrażona całą drogę xD
Czy dobrze zrobiłem że zrobiłem jej awanturę? Bo jakby
Czy dobrze zrobiłem że zrobiłem jej awanturę? Bo jakby
Obiektywna myśl
Stoicyzm na dziś – 22 kwietnia
Cechy racjonalnej osoby
„Oto cechy rozumnej duszy: samoświadomość, autorefleksja i samostanowienie. Zbiera ona plony, jakie sama wydaje. […] Osiąga własne cele […]”.
– Marek Aureliusz, Rozmyślania, 11.1 - 2
Aby zachowywać się dziś racjonalnie, musisz zrobić tylko trzy rzeczy:
Przede wszystkim musisz zajrzeć w głąb siebie.
Następnie musisz dokonać krytycznej samooceny.
W ostatnim kroku musisz podejmować własne decyzje, nieobciążone uprzedzeniami lub powszechnie przyjmowanymi poglądami.
#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Stoicki kanał discord: https://discord. gg/nCV4pV6w7X (usuń spację po kropce)
Czas zejść na ziemię a nie jakieś bajeczki
Racjonalizm - stanowisko filozoficzne, przede wszystkim w epistemologii akcentujące rolę rozumu i rozumowań apriorycznych w zdobywaniu wiedzy.
a dorzucę od siebie
"Zadanie człowieka polega na życiu zgodnym z naturą, tzn. całkowicie podporządkowanym i zgodnym z nakazami rozumu."
dalej
"[...] dla przedstawicieli starej Stoi jedyną podstawę i jedyny warunek działania moralnie dobrego stanowi działanie zgodne z rozumem. Wszystkie czyny wypływające z, prawego rozumu, są czynami prawymi, doskonałymi, a
Bzdury i strata czasu xd