Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam problem. Jest livebox, do tego podłączony internet, komputer na wifi lub czasami na kablu, i kolejnym kabelem podłączony jest drugi router, do którego podłączony jest mój komputer (kablem) i czasami drugi komputer na wifi. Odkąd mój komputer jest podłączony do routera wifi (wcześniej był w tym miejscu switch), zrywa mi połączenie na komputerze z netem, losowo, np. jak oglądam filmy online lub gram w cs:go, lub wyskakuje konflikt IP i pomaga tylko ponowne podłączenie i odłączenie komputera od sieci (fizycznie wypinany kabelek). Wszystkie komputery mają automatyczne dns i przydzielanie ip. Jak temu zaradzić? :p Teraz spróbowałem ustawić stałe IP na mojej maszynie i jeszcze się problem nie pojawił (ale testuje ten układ jakieś 2h), i mam wrażenie że dzieje się to wtedy, jak do routera podłącza się laptop na wifi (nie mogę tego sprawdzić to sąsiadka :D).

Proszę o diagnozę :D jakies porady, bo nie mam pojęcia co i jak.

#informatyka #sieci #router #livebox #problem #pytanie #tagujetogowno
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lmh_: zmień bazę adresów dla DHCP na którymś routerze, pewnie oba mają 192.168.0.X, zmień żeby jeden miał 192.168.0.X a drugi 192.168.1.X

w tej chwili dwa routery przydzielają po DHCP to samo IP dwóm komputerom i się j---e
  • Odpowiedz
@pi0tr: @Al_Bundy: Nawet tak wczoraj coś kombinowałem i wpisałem liczbę 192.168.0.300 XD (a tam chyba max 255), wyskoczył błąd i odpuściłem, ale zrobię tak jak mówicie.

Aha, i dodam, że czasami router się zapycha, tj. sąsiadka nie ma wifi - albo widzi wifi i nie może się połączyć (to samo na moim telefonie). Pomaga reset routera po odłączeniu prądu.
  • Odpowiedz
@lmh_: zawieszanie to już wina tego że livebox jest gówniany, poza tym spójrz na adresację 192.168. 0 .x - na drugim zmień na 192.168. 1 .x

i tak, najniższy adres to 1.0.0.0 a najwyższy 255.255.255.255
  • Odpowiedz
@Al_Bundy: Error code: 26106

The IP address is not in the same subnet with LAN IP address.

Tak dzieje się po zmianie na drugim 192.168.1.X
  • Odpowiedz