Wpis z mikrobloga

Ktoś wie dlaczego w kursie hiszpańskiego na duolingo w gramatyce jest ignorowane istnienie drugiej osoby dla liczby mnogiej? Myślałem, że to jakieś uproszczenie na początku, bo zdania w stylu 'Jecie jabłka', 'pijecie sok' są rzadsze niż dla innych osób, ale nie. Sprawdzam sobie jedne z ostatnich lekcji gramatycznych i tam też są trzy osoby w liczbie pojedynczej i jedynie dwie w liczbie mnogiej.

#duolingo #hiszpanski
venomik - Ktoś wie dlaczego w kursie hiszpańskiego na duolingo w gramatyce jest ignor...

źródło: 1680607268475

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@venomik: bez przesady z tymi różnicami w gramatyce (co innego słownictwo oczywiście). Po prostu forma vosotros w latino jest zastąpiona przez ustedes i tyle. Ale nawet w duolingo możesz na legalu używać formy vosotros i ci zaliczy.
  • Odpowiedz
  • 1
@Budo: Level 19 i zrozumiałem bez problemu xD

Yo aprendo tango argentino, por eso quiero ir a Buenos Aires. Espanol de latinoamerica es... bien (?)
  • Odpowiedz
@venomik: w drugim zdaniu dałabym 'El' na początku i 'bueno' zamiast 'bien', ale specem nie jestem (nawet w polskim nie radzę sobie z gramatyką xd). Nie mam problemu się dogadać w Hiszpanii z amerykańskim hiszpańskim :}
  • Odpowiedz
  • 1
@factoryoffaith_: Kurde, początkowe 'bueno' wlasnie zmieniłem na 'bien', ale to był ciezki wybór. Nie wiem czy na youtube 'hablo espanol' nie wyjasnial różnic swego czasu, ale nie mogę znaleźć.
Rodzajniki w hiszpanskim to poki co czarna magia.
  • Odpowiedz