Aktywne Wpisy

MakaronowyStwor +83
Dziękuję Wam wykopki, że jesteście <3
Garstka która ma odrobinę oleju w głowie, pocieszała i pomagała mi w najgorszych momentach, dostarczała szczerego śmiechu i dobrego humoru, poznałem kilku - nawet IRL i było super.
A pozostałe 90% przynajmniej podbudowuje mi samoocene że jestem inteligentny na ich tle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #takaprawda
Garstka która ma odrobinę oleju w głowie, pocieszała i pomagała mi w najgorszych momentach, dostarczała szczerego śmiechu i dobrego humoru, poznałem kilku - nawet IRL i było super.
A pozostałe 90% przynajmniej podbudowuje mi samoocene że jestem inteligentny na ich tle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #takaprawda
przeczki +94
Ehh, chłop dzisiaj pojechał do Warszawy na rozmowę o pracę, zgubił się na dworcu i ostatecznie nie dotarł #przegryw

Czasem dołek lokalny rentowności jest dołkiem indeksu, czasem lokalny dołek rentowności jest lokalnym szczytem indeksu - więc wniosków jednoznacznych u mnie brak. Trzeba byłoby dorzucać do tego całe tło makro tamtego czasu, ale to już jakaś tytaniczna robota nie dla mnie.
To co jest dla mnie ciekawe, to fakt, że zmiana trendu na rentownościach (oznaczanego klasycznie), ani razu nie skończyła się szybkim i trwałym powrotem do trendu obowiązującego przed przełamaniem. Gdyby teraz ta historia miała się powtórzyć, to znaczyłoby, że obecny stan jest przystankiem korekcyjnym przed dalszym wzrostem rentowności liczonym w latach, a nie w miesiącach. Trzeba oczywiście brać poprawkę, że to dość ułomna i subiektywna metoda pomiaru. No i może "this time is different".
Obydwie skale logarytmiczne, po prawej rentowności, po lewej SP500.
źródło: spx_vs_10yield
PobierzWołam @151346136
@mathmed: Zdroworozsądkowo mi to też jawi się jako scenariusz nierealny, ale historia do tej pory pokazuje że trendy się latami utrzymywały na nowych kierunkach po przełamaniu.
SPX powiniene byc urealniony o inflacje, bo w czasie wysokich stop wzrost nominalny nie przekladal sie na realny
No i powinno sie rozpatrywac osobno skladniki wzrostu SPX, wplyw wzrostu sprzedazy, wplyw wzrostu marz, zmiany w indeksie, zmiany w PE ratio
Stopy procentowe wplywaja wlasciwie tylko na multiplier. Ale wysokie rentowosci nie biora sie z ninkac, tylko pojawiaja sie
@151346136: Sedno problemu.
Jak się zerknie na 10 latki to też mamy połamany trend ponad 30 letni. Posypał się w 2022 i na razie nie bardzo wraca. Teraz, żeby rynek zaczął wracać, to musiałoby się wydarzyć coś w stylu sytuacji zaznaczonej elipsą, gdzie
źródło: zn_f_02-04-2023
Pobierzten nawis dlugu i stale jego powiekszanie gdzies ma swoje granice
ten dlug dlawi gospodarke
ZIRP i QE spowodowalo inflacje aktywow i sa powodem ogromnych nierownosci majatkowo dochodowych. Co powoduje wzrost populizmow
Ale to ta grupa trzyma wladze, w US przeciez to najbogatsi sponsoruja politykow, legalna korupcja. Takze status que bedzie broniony do samego konca
Trump niewiele zmienil, Biden dosypal mocno M2 bezposrednio ludziom, ale okazuje sie,
@151346136: Potencjał AI to może przy okazji nowa banieczka na NQ? Sama redukcja kosztów pracownika przy wbiciu tej technologii na wyższe poziomy to jest morze zaoszczędzonej kasy.
jeszcze nie wiadomo kto na tym zarobi a kto straci?
Co z Google?
Czy MSFT po kupnie openAI bedzie liderem. Moze liderzy jeszcze sie nawet nie pojawili
Moze AI bedzie na tyle latwe, ze wiele firm stworzy bardzo dobre komercyje AI, moze nie bedzie fosy, bo beda niskie bariery wejscia. Moze bedzie mocna konkurencja i niskie marze?
Zeby postawic model nie potrzeba jakis ogromnych
@151346136: Właśnie dlatego, że nie wiadomo, to część uczestników może kupować licząc, że trafi. W końcu rynek się dmucha na nadziejach, a nie pewności.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zero_interest-rate_policy
NQ - nasdaq
@KrowkaAtomowka: ale chociaz w google moglbys najpierw wpisac