@konfalkon: >Ale rząd ma w dupie matematykę kiedy zechce położyć na tym łapę, ustawa się znajdzie. Gratuluję zaufania i dobrego humoru.
Wysil się chłopie trochę i ogarnij, że z tego możesz wypłacać kasę co miesiąc co daje Ci kilkadziesiąt do kilkuset zł na plus co miesiąc. Jak już ogarniesz to możesz mi odpalić stówkę za uświadomienie.
@gasu_kurobikari Nie, lepiej poszukać pracy w której jesteś szanowanym pracownikiem a nie słupkiem w elexu zarabujacym 3k netto albo za najniższa, a w dodatku pracodawca chce cie wydymac na każdym kroku jak np. Ppk. W jaki sposób wywnioskowałeś że lepiej być bezrobotnym niż zmienić pracę? Przecież przykład jaki podałeś wcześniej to istny żart... Ppk jest obowiązkowe dla każdego pracodawcy jeżeli utnie ci za to z wypłaty to nie wyobrażam sobie pracować w
@Palladyn400: -odkładanie na PPK zamiast na jakieś IKZE, albo walenia siana w akcje państwowych spółek dywidendowych
oy #!$%@?, no szerokości mireczki, nie ma to jak bulić podwójnej składki emerytalnej, w sytuacji gdy zus za 40 lat prawdopodobnie zdechnie xDDDDDD
u mnie w robo wykruszyli się z tego nawet najtwardsi przedstawiciele elektoratu jak zobaczyli to słynne 'możesz sobie wypłacić kiedy chcesz' w praktyce xDDD
@eltanol3000 Jaki jest problem z wypłatą środkow ppk? Chyba dla ludzi po 50 roku życia którym problem sprawia sprawdzenie swojej poczty email xd Jedynie pierwsza wypłatę trzeba robić stacjonarnie, resztę online. Odprowadzasz 2% z swojej wypłaty a co miesiąc wypłacasz 3%, tego nawet nie można nazwać "oszczędzaniem". Więc może oświecisz mnie dlaczego rezygnować? Dlaczego ludzie są tak ograniczeni jeżeli chodzi o ppk to nie rozumiem xd
@eltanol3000: a co jest nie tak z wyplacaniem? ja wyplacam regularnie co pół roku i owszem za pierwszym razem to trwało dłużej bo trzeba było się zweryfikować ale teraz wypłata trwa max tydzien
@eltanol3000 Kto powiedział że nie inwestuje i nie kupuje np. Obligacji? Co cię obchodzi co robię z swoimi pieniędzmi? Widzę że nie masz żadnych argumentów a dalsza rozmowa wydaje się bezsensowna. Nie da się stracić uczestnicząc w pkk i wypłacajac swoje środki, tyle w temacie
@HINI: uczestnictwo w PPK to ciężkie upośledzenie umysłowe na poziomie ekonomicznym i totalna niezaradności w zakresie inwestowania i zabezpieczania swojej przyszłości. ale jak widać program trafił w punkt w zakresie odbiorców do których został skierowany.
przy zwrocie środków z PPK, uczestnik nie otrzyma całości środków z rachunku. Od oszczędności zostanie potrącony podatek od zysków kapitałowych, wszystkie środki pochodzące z dopłat od Państwa (te miały przecież premiować długoterminowe oszczędzanie) i 30% środków
@Palladyn400 biorąc pod uwagę, że przy wcześniejszej wypłacie środków nie dostajemy części wpłaconej przez państwo (bonusu na start i bonusów rocznych), do ZUSu trafia 30% wpłat pracodawcy i od całości naliczają Ci jeszcze 19% podatku belki, no o oczywiście biorąc pod uwagę że pieniądze na takim ppk tracą wartość wraz z inflacja, która obecnie to blisko 17% to nie ma żadnego finansowego uzasadnienia żeby zamrażać sobie środki w ppk. wypłata ich co
@HINI: w moim tfi nawet pierwsza wypłata była całkowicie online, wyciąganie środków mi zajmuje jakieś 15 sekund raz na miesiąc-dwa, jestem na tym jakies 120 zł miesięcznie do przodu, ale debilom nie przetłumaczysz
@eltanol3000: @Fucktyczniee: pokażcie mi taki instrument, który daje ~75% zwrotu na przestrzeni miesiąca (tak wiem, dla niewielkiego kapitału), jeśli chodzi o ten wielki 'dodatkowy obowiązek' to jest 15 sekund miesięcznie. Chętnie dowiem się jak zarobić więcej w krótszym czasie.
@eltanol3000: powiem ci że całkiem spoko kupiłem sobie ps5 za to, miesięcznie wpada mi tam okolo 180 zl od pracodawcy wyplacam z tego po opodatkowaniu okolo 150, doliczając drugie tyle moich wplat odłożyło się na ps5
powiem ci że całkiem spoko kupiłem sobie ps5 za to, miesięcznie wpada mi tam okolo 180 zl od pracodawcy wyplacam z tego po opodatkowaniu okolo 150, doliczając drugie tyle moich wplat odłożyło się na ps5
@mirasKo-Kalwario: no to dobrze dla ciebie. spoko zabezpieczenie emerytalne. gdybyś wpłacił tą kase na wyżej wspomniane przeze mnie IKZE, odliczyłbyś je sobie w 100% od podatku, dostał zwrot tych pieniędzy w rocznym rozliczeniu, a finalnie skończył
@eltanol3000: czemu zabezpieczenie emerytalne? dla mnie to poprostu odzyskanie części podatku jaki placi za mnie pracodawca, zamiast oddawac ten 1% państwu idzie on do mnie, nie traktuje tego ani trochę jako zabezpieczenie emerytalne ale jako darmowy hajs po który trzeba się schylić i wykonać jedną czynność zajmującą 15s raz w miesiącu
#ppk #pracbaza #kiciochpyta
Wypisujesz się z PPK?
Wysil się chłopie trochę i ogarnij, że z tego możesz wypłacać kasę co miesiąc co daje Ci kilkadziesiąt do kilkuset zł na plus co miesiąc. Jak już ogarniesz to możesz mi odpalić stówkę za uświadomienie.
https://www.akademiappk.pl/rejestracja/polecenie/01GQMFD9JVKS9YDF0KB3FEC9DV
-odkładanie na PPK zamiast na jakieś IKZE, albo walenia siana w akcje państwowych spółek dywidendowych
oy #!$%@?, no szerokości mireczki, nie ma to jak bulić podwójnej składki emerytalnej, w sytuacji gdy zus za 40 lat prawdopodobnie zdechnie xDDDDDD
u mnie w robo wykruszyli się z tego nawet najtwardsi przedstawiciele elektoratu jak zobaczyli to słynne 'możesz sobie wypłacić kiedy chcesz' w praktyce xDDD
Jaki jest problem z wypłatą środkow ppk? Chyba dla ludzi po 50 roku życia którym problem sprawia sprawdzenie swojej poczty email xd Jedynie pierwsza wypłatę trzeba robić stacjonarnie, resztę online. Odprowadzasz 2% z swojej wypłaty a co miesiąc wypłacasz 3%, tego nawet nie można nazwać "oszczędzaniem". Więc może oświecisz mnie dlaczego rezygnować? Dlaczego ludzie są tak ograniczeni jeżeli chodzi o ppk to nie rozumiem xd
fajnie sie pożycza nieoprocentowane siano państwu? dlaczego zamiast wydawać to na bzdurne ppk nie wykupicie obligacji sk?
ale jak widać program trafił w punkt w zakresie odbiorców do których został skierowany.
Komentarz usunięty przez autora
@Mufann: IKZE
@eltanol3000: powiem ci że całkiem spoko kupiłem sobie ps5 za to, miesięcznie wpada mi tam okolo 180 zl od pracodawcy wyplacam z tego po opodatkowaniu okolo 150, doliczając drugie tyle moich wplat odłożyło się na ps5
@mirasKo-Kalwario: no to dobrze dla ciebie. spoko zabezpieczenie emerytalne.
gdybyś wpłacił tą kase na wyżej wspomniane przeze mnie IKZE, odliczyłbyś je sobie w 100% od podatku, dostał zwrot tych pieniędzy w rocznym rozliczeniu, a finalnie skończył