Aktywne Wpisy
skrajnie-umiarkowany +666
Zmarł polski żołnierz raniony na granicy.
W tym wątku wrzucamy mordy tych którzy szczuli przeciwko Polsce, przeciwko polskim żołnierzom i SĄ ZA TO WSPÓŁODPOWIEDZIALNI
#bekazlewactwa #wojna #ukraina #polska #rosja
W tym wątku wrzucamy mordy tych którzy szczuli przeciwko Polsce, przeciwko polskim żołnierzom i SĄ ZA TO WSPÓŁODPOWIEDZIALNI
#bekazlewactwa #wojna #ukraina #polska #rosja
![skrajnie-umiarkowany - Zmarł polski żołnierz raniony na granicy.
W tym wątku wrzucam...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b79d8487ed3230abe77a152cbc4e25a38b56027964f211dde9adb1a1aea1a592,w150.jpg)
źródło: 68e9a8fb-2eb1-4878-96ac-642894445cb4
Pobierz
Viesti +56
W sumie to rozczarowałem się tym tagiem. Po napisaniu prostej historii o tym że nie stać mnie na nowy dom i kupię pewnie taki do remontu, oraz że obecne ceny są mocno przeszacowane w stosunku do zarobków normalnej rodziny (jak i że program 0% zatrzyma potencjalne spadki), dowiedziałem się że:
- żeby kupić dom za 700 tys. trzeba zarabiać 30-40 tys. netto miesięcznie,
- rodzina zarabiająca 10 tys. netto żyje na skraju
- żeby kupić dom za 700 tys. trzeba zarabiać 30-40 tys. netto miesięcznie,
- rodzina zarabiająca 10 tys. netto żyje na skraju
Cytując Wikipedię:
"„Mąka bielona” to mąka „rafinowana” z dodatkiem chemicznego środka wybielającego. Z „rafinowanej” mąki usunięto zarodki i otręby, zawierające dużo odżywczego błonnika i witamin, i jest często określana jako „biała mąka”.
Bielona mąka jest sztucznie starzona przy użyciu środka „wybielającego”, środka „dojrzewającego” lub obu. Środek wybielający wpływa na karotenoidy odpowiedzialne za naturalny kolor mąki; czynnik „dojrzewający” również wpływa na rozwój glutenu. Czynnik dojrzewający może wzmacniać lub osłabiać rozwój glutenu." [https://en.wikipedia.org/wiki/Flour]
Mąka bielona poprawia zdolność strukturotwórczą, co pozwala na stosowanie receptur ciast o niższych proporcjach mąki i wyższych proporcjach cukru. W produkcji ciastek użycie chlorowanej mąki zmniejsza rozprzestrzenianie się ciasta i zapewnia „szczelniejszą” powierzchnię. Zmiany właściwości użytkowych białek mąki są prawdopodobnie spowodowane ich utlenianiem.
W krajach, w których bielona mąka jest zabroniona, podgrzewanie zwykłej mąki w mikrofalówce powoduje podobne zmiany chemiczne w procesie bielenia. Poprawia to końcową teksturę wypieków wykonanych według receptur przeznaczonych dla mąk bielonych.
#ciekawostki #jedzenie #zdrowie #dieta #gruparatowaniapoziomu źródło
źródło: 1677162948325
Pobierz