Wpis z mikrobloga

#komputery #skladaniekompow #serwispc

Co myslicie o takiej konfiguracji?

Procek: Intel Core i7 4770K

Płyta: ASRock Z87 PRO4

Pamięć: Kingston HyperX Black 16GB

Dysk1: SanDisk eXtreme 120GB

Dysk2: Seagate 1TB x2 (RAID 0)

Karta: GeForce GTX 660 Ti

Zasilanie: Thermaltake Smart 850W

przede wszystkim - jaka kartę proponujecie?

Ewentualnie jaką płytę główną proponujecie która obsłuży 2 karty jednocześnie?

PS: Jak tagować takie rzeczy? ;D
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grizwold: Po co i7? Niepotrzebne i komp tego nie wykorzysta. Wystarczy i5.. Zasilacz 850W? Po co aż taki zapas? Ten komp aż tyle nie porzebuje? GTX 660TI do kopania? Zbytnio sie w tym kopaniu nie orientuje, ale z tego co pamietam to "zieloni" się do tego nie nadają. Wiec moze zmien na radeona jakiegos? R9 270x?
  • Odpowiedz
@Grizwold: ... ;_;

Tak w skrócie - jeśli nie korzystasz w przeznaczonych do tego programach to nigdy nie wykorzystasz pewnie 8 wątków w i7. Standard pamięci to teraz 8 gb, 16 gb jeśli robisz coś pamięciożernego. Osobiście znam pewnie z 40 osób co mają 32 gb i drugie tyle jeleni co nakupili 16 do grania w gry komputerowe. ;)

Chcesz się pobawić w oc weź sobie i5 z odblokowanym mnożnikiem.
  • Odpowiedz
@Grizwold: Ale na szybkość komputera nie przeklada się tylko procesor. Jak dla mnie jest on niepotrzebny, patrzac na reszte komponentów, zastosowanie etc. wziales go na zasadzie "bo ma wiecej punkcikow w tescie". Wrzuc i5 jakas wersje z 'k' jak chcesz sie bawic w OC. Karte zmień na radka skoro uparles sie do kopania. Dalej mi nie odpowiedziales - po co Ci taki mocny zasilacz? To jest dobre kilkaset wiecej watów
  • Odpowiedz
@Grizwold: Z ciekawości - ile kosztuje twój zestaw?

btw. w tym teście nie ma Xeonów co wg mnie skreśla całe podsumowanie :-)

tak na szybko co bym
  • Odpowiedz
@emdey: Zdecydowałem się na 16GB, bo często odpalam maszyny wirtualne na kompie i baaardzo czesto brakuje mi pamięci (4GB obecnie (sic)). Co do i7 - w pracy mam i5 lepszej klasy (niestety nie pamiętam modelu) i zdarza się, że mi nie starcza. Dlatego zdecydowałem się na i7 z odblokowanym mnożnikiem (zawsze chciałem pobawić się w OC).

Karta - tu muszę się przyznać - to jest nieprzemyślane. Na kopanie wpadłem niedawno,
  • Odpowiedz