@PrezydentMirko: SSD tylko na system + ewentualne oprogramowanie. Najczęściej ten zestaw bedzie służył do pracy i ewentualnego grania. Nie kryję się, ze też bym chciał pokopać coiny ;)
@emdey: Od zawsze chciałem mieć mini-rakietę. Poza tym 16GB to teraz standard w bardziej rozbudowanych kompach. Osobiście znam przynajmniej 3 osoby które mają po 32GB RAM. Czemu i7? - Bo jest szybki. Sugerowałem się tutaj tą stroną:
@Jojne_Zimmerman: Nie. Zastanawiam się jedynie czy mi potrzebny odblokowany mnożnik, czy nie. Jak dotąd miałem gównie laptopy, ale zawsze chciałem pobawić się w OC
@Grizwold: Po co i7? Niepotrzebne i komp tego nie wykorzysta. Wystarczy i5.. Zasilacz 850W? Po co aż taki zapas? Ten komp aż tyle nie porzebuje? GTX 660TI do kopania? Zbytnio sie w tym kopaniu nie orientuje, ale z tego co pamietam to "zieloni" się do tego nie nadają. Wiec moze zmien na radeona jakiegos? R9 270x?
Jeśli chcez grać w roździałce 4k to ma sens, tylko grafa powinna być z tych najnowszych radeonów R290. Do kopania też się nadają, i zasilacz 850W będzie miał wtedy co robić.
Tak w skrócie - jeśli nie korzystasz w przeznaczonych do tego programach to nigdy nie wykorzystasz pewnie 8 wątków w i7. Standard pamięci to teraz 8 gb, 16 gb jeśli robisz coś pamięciożernego. Osobiście znam pewnie z 40 osób co mają 32 gb i drugie tyle jeleni co nakupili 16 do grania w gry komputerowe. ;)
Chcesz się pobawić w oc weź sobie i5 z odblokowanym mnożnikiem.
@Grizwold: Ale na szybkość komputera nie przeklada się tylko procesor. Jak dla mnie jest on niepotrzebny, patrzac na reszte komponentów, zastosowanie etc. wziales go na zasadzie "bo ma wiecej punkcikow w tescie". Wrzuc i5 jakas wersje z 'k' jak chcesz sie bawic w OC. Karte zmień na radka skoro uparles sie do kopania. Dalej mi nie odpowiedziales - po co Ci taki mocny zasilacz? To jest dobre kilkaset wiecej watów
@emdey: Zdecydowałem się na 16GB, bo często odpalam maszyny wirtualne na kompie i baaardzo czesto brakuje mi pamięci (4GB obecnie (sic)). Co do i7 - w pracy mam i5 lepszej klasy (niestety nie pamiętam modelu) i zdarza się, że mi nie starcza. Dlatego zdecydowałem się na i7 z odblokowanym mnożnikiem (zawsze chciałem pobawić się w OC).
Karta - tu muszę się przyznać - to jest nieprzemyślane. Na kopanie wpadłem niedawno,
Jest jakaś apka, gdzie mogę tworzyć taski do wykonania dla #niebieskiepaski a on dla mnie? I taka, że mogłabym mu odhaczać wykonane taski (lub nawet je oceniać)
Co myslicie o takiej konfiguracji?
Procek: Intel Core i7 4770K
Płyta: ASRock Z87 PRO4
Pamięć: Kingston HyperX Black 16GB
Dysk1: SanDisk eXtreme 120GB
Dysk2: Seagate 1TB x2 (RAID 0)
Karta: GeForce GTX 660 Ti
Zasilanie: Thermaltake Smart 850W
przede wszystkim - jaka kartę proponujecie?
Ewentualnie jaką płytę główną proponujecie która obsłuży 2 karty jednocześnie?
PS: Jak tagować takie rzeczy? ;D
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-procesorow
@Liquid_Snake: Po co? Bo mogę
Co proponujecie zainstalować w PCie marzeń? ;)
Jeśli chcez grać w roździałce 4k to ma sens, tylko grafa powinna być z tych najnowszych radeonów R290. Do kopania też się nadają, i zasilacz 850W będzie miał wtedy co robić.
Tak w skrócie - jeśli nie korzystasz w przeznaczonych do tego programach to nigdy nie wykorzystasz pewnie 8 wątków w i7. Standard pamięci to teraz 8 gb, 16 gb jeśli robisz coś pamięciożernego. Osobiście znam pewnie z 40 osób co mają 32 gb i drugie tyle jeleni co nakupili 16 do grania w gry komputerowe. ;)
Chcesz się pobawić w oc weź sobie i5 z odblokowanym mnożnikiem.
btw. w tym teście nie ma Xeonów co wg mnie skreśla całe podsumowanie :-)
tak na szybko co bym
Karta - tu muszę się przyznać - to jest nieprzemyślane. Na kopanie wpadłem niedawno,