Wpis z mikrobloga

Jaki jest Wasz sposób na pitcę?? Mój podaję poniżej:

300g wody 300g mąki tortowej 450 i 10g świeżych drożdży - robię zakwas który dojrzewa 1h na blacie i potem około 18-20h w lodówce.
Ciasto wyrabiam dodając do zakwasu 50g wody, 220-250g mąki 00 oraz 15g soli, pozwala to uzyskac hydratację około 65%
Wyrobione ciasto wrzucam na 30min pod miskę, potem dzielę na kulki, smaruję oliwą i wkładam do pojemników na 30 min po czym "przekulkowuję" i zostawiam na kolejne 30 min
Tak przygotowane ciasto jest bardzo elastyczne, da się mocno rozciągać i nie rwie się. Po upieczeniu brzegi są puszyste i pyszne.
#pizza
  • 6
  • Odpowiedz
@diler_biedy nie #!$%@? się tylko zażartowałem, stąd uśmiech na końcu :) ja wychodzę z prostego założenia że jeśli tobie smakuje to co robisz to jest najważniejsze :) bo czytając grupę o której pisze to tam wyrób pizzy zaczynają 3 dni wcześniej w robocie za 10k a potem pieką w piecu za 15k :p
  • Odpowiedz