Aktywne Wpisy

xPekka +1
Mirki, jak się rozliczacie z różowymi za mieszkanie? Zakładamy zwykła partnerkę, a nie żonę ani narzeczoną.
Rachunku 50/50 to oczywiste, a jak podejść do raty kredytu? imo podejście typu 50% rynkowej ceny wynajmu 1 pokoju byłoby git, bo niezbyt spoko byłoby spłacać sobie kredyt hajsem różowej, jednak z drugiej strony jeśli ona nie ma swojego mieszkania to przecież nigdzie by nie wynajęła mieszkania za cenę samych rachunków xD pytanie hipotetyczne
#niewiemjaktootagowac #
Rachunku 50/50 to oczywiste, a jak podejść do raty kredytu? imo podejście typu 50% rynkowej ceny wynajmu 1 pokoju byłoby git, bo niezbyt spoko byłoby spłacać sobie kredyt hajsem różowej, jednak z drugiej strony jeśli ona nie ma swojego mieszkania to przecież nigdzie by nie wynajęła mieszkania za cenę samych rachunków xD pytanie hipotetyczne
#niewiemjaktootagowac #

JoeGlodomor +98

Dobrze widze, że jeśli mąż ma mieszkanie swoje sprzed ślubu, a żona nie ma żadnej nieruchomości, to udział w projekcie przysługuje?
#pytanie #kredyt2procent #nieruchomosci
w dniu jego udzielenia:
a) osoby wchodzące w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy nie
posiadają i przed tym dniem nie posiadały prawa własności lokalu
mieszkalnego albo domu jednorodzinnego oraz
b) osobom wchodzącym w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy nie
przysługuje i przed tym dniem nie przysługiwało spółdzielcze prawo
dotyczące lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego oraz
@poison101: ok, czyli wystarczy, żeby różowa się wymeldowała i zameldowała na dzień udzielenia kredytu w innym mieszkaniu, git, dzięki :) Zapisałem sobie
swoja drogą, co jak ktoś mieszka z rodzicami? To nie miał być program dla młodych ludzi co nie mogą sobie kupić mieszkania? Bo ich też obejmie przecież definicja wspólnego gospodarstwa xD To jest tylko dla tych co wynajmują, a tych z kolei nie wiem czy stać na kredyt za pół miliona licząc że mają na
A z definicji wynika, że osoby te muszą nie tyhlko mieszkać razem, ale też się utrzymywać wspólnie - więc teoretycznie już jeden warunek (zamieszkania lub utrzymywania) powinien wystarczyć
najlepiej chyba poczekać na ostateczną wersje ustawy i poprosić o interpretacje
https://wykop.pl/wpis/70287049/osoby-wchodzace-w-sklad-gospodarstwa-domowego-kred
@Rabusek: Wygląda na to, że obejmie xD Może jakoś to wygładzą i pozbawią większych bzdur w czasie prac nad ustawą. To jest dobry przykład na to o ile łatwiej się mówi o pisaniu prawa, niż pisze prawo. Przecież wiadomo o
@pastaowujkufoliarzu: wiadomo też było o co chodziło ze studentami ktorzy nie muszą kwarantanny odbywać w czasach covidu, a jednak wystarczylo byc studentem jakimkolwiek i pyk kwarantanny nie ma (albo poweidziec, ze robisz badania naukowe, potwierdzone info)
Ani ja ani dziewczyna nie mamy nierucha, wynajmujemy sobie, ale ja chcę z tego 2% skorzystać i wziąć je tylko ja siebie
Za jakieś 2-3 lata chcielibyśmy wziąć na nią ale tym razem na działkę + budowę, bo w końcu nie będzie posiadała ona żadnej nieruchomości, tylko jest kwestia wspólnego gospodarstwa
Ale jak to udowodnić bez meldunku ani małżeństwa? Chyba ciężko więc