Wpis z mikrobloga

@Rabusek: nie przysługuje

w dniu jego udzielenia:
a) osoby wchodzące w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy nie
posiadają i przed tym dniem nie posiadały prawa własności lokalu
mieszkalnego albo domu jednorodzinnego oraz
b) osobom wchodzącym w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy nie
przysługuje i przed tym dniem nie przysługiwało spółdzielcze prawo
dotyczące lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego oraz
  • Odpowiedz
  • 1
w dniu jego udzielenia:

a) osoby wchodzące w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy nie

posiadają i przed tym dniem nie posiadały prawa własności lokalu

mieszkalnego albo domu jednorodzinnego oraz

@poison101: ok, czyli wystarczy, żeby różowa się wymeldowała i zameldowała na dzień udzielenia kredytu w innym mieszkaniu, git, dzięki :) Zapisałem sobie
  • Odpowiedz
@Rabusek: Co ciekawe nie bardzo jest definicja co to jest wspólne gospodarstwo domowe. Kombinujesz w dobrą stronę, ale nie wiadomo czy samo wymeldowanie wystarczy, czy trzeba będzie coś więcej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak ustalić, czy małżonkowie prowadzą wspólne gospodarstwo domowe?

Pojęcie wspólnego gospodarstwa domowego nie zostało doprecyzowane w ustawie systemowej. Odwołując się w tym zakresie do dorobku doktryny i orzecznictwa prawa rodzinnego, można powiedzieć, że ze
  • Odpowiedz
  • 1
@pastaowujkufoliarzu: OK czyli najlepiej jakiś dłuższy epizod niż tylko wymeldowanie i faktyczne udowodnienie prowadzenia osobnych gospodarstw

swoja drogą, co jak ktoś mieszka z rodzicami? To nie miał być program dla młodych ludzi co nie mogą sobie kupić mieszkania? Bo ich też obejmie przecież definicja wspólnego gospodarstwa xD To jest tylko dla tych co wynajmują, a tych z kolei nie wiem czy stać na kredyt za pół miliona licząc że mają na
  • Odpowiedz
  • 1
Dodatkowo najlepiej jak różowa będzie miałą swoją firmę i prowadziła własną osobną działalność od mojej, żeby faktycznie udowodnić, że "sama sie utrzymuje"

A z definicji wynika, że osoby te muszą nie tyhlko mieszkać razem, ale też się utrzymywać wspólnie - więc teoretycznie już jeden warunek (zamieszkania lub utrzymywania) powinien wystarczyć

najlepiej chyba poczekać na ostateczną wersje ustawy i poprosić o interpretacje
  • Odpowiedz
swoja drogą, co jak ktoś mieszka z rodzicami? To nie miał być program dla młodych ludzi co nie mogą sobie kupić mieszkania? Bo ich też obejmie przecież definicja wspólnego gospodarstwa xD

@Rabusek: Wygląda na to, że obejmie xD Może jakoś to wygładzą i pozbawią większych bzdur w czasie prac nad ustawą. To jest dobry przykład na to o ile łatwiej się mówi o pisaniu prawa, niż pisze prawo. Przecież wiadomo o
  • Odpowiedz
  • 0
o. Przecież wiadomo o co im chodziło z tym gospodarstwem domowym,

@pastaowujkufoliarzu: wiadomo też było o co chodziło ze studentami ktorzy nie muszą kwarantanny odbywać w czasach covidu, a jednak wystarczylo byc studentem jakimkolwiek i pyk kwarantanny nie ma (albo poweidziec, ze robisz badania naukowe, potwierdzone info)
  • Odpowiedz
@Rabusek: też się zastanawiam co znaczy wspólne gospodarstwo domowe

Ani ja ani dziewczyna nie mamy nierucha, wynajmujemy sobie, ale ja chcę z tego 2% skorzystać i wziąć je tylko ja siebie

Za jakieś 2-3 lata chcielibyśmy wziąć na nią ale tym razem na działkę + budowę, bo w końcu nie będzie posiadała ona żadnej nieruchomości, tylko jest kwestia wspólnego gospodarstwa

Ale jak to udowodnić bez meldunku ani małżeństwa? Chyba ciężko więc
  • Odpowiedz