Aktywne Wpisy
elzevir +311
#zalesie #gorzkiezale #januszebiznesu #wroclaw #gastronomia
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
Wczoraj o północy zrobiłem zaczyn z 40g zakwasu żytniego, 40 mąki żytniej razowej i 40g wody.
Zaczyn aktywny jak szalony. Imho zwiększył objętość 3x.
Dzisiaj o 12 zrobiłem ciasto z 120g zaczynu, 500g mąki, 1,5 łyżki oleju, 1,5g soli i 300g wody. 6 minut wyrabiania robotem planetarnym, po czym 2h wyrastania w cieple i nic. Uformowałem chleb, włożyłem do koszyka na następne 2h wyrastania i nadal nic. Co robię źle?
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #chlebdomowy
Ja też nie chciałem na początku czekać 24h na ciasto zanim upiekę, ale teraz 12h w cieple, 12h w lodówce to u mnie standard :P
a jak chcę chleb na szybko, to idę do piekarni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Swoją droga dlaczego czasem zaczyn przygotowuje się z łyżki zakwasu a czasem z kilkudziesięciu gram?