Wpis z mikrobloga

@lakfor: A nie mówiłem, żeś pet do zgaszenia?
Polska zrzekła się reparacji w 1953 roku, którą to decyzję uprawomocnił już w wolnej Polsce rząd SLD, również przez polskie MSZ. Nawet jeśli PiS to odrzuci udając przed swoimi wyborcami że może, Niemcy nie muszą tego robić. Jak pisałem, kełbasa dla motłochu.

Wracając do Morela, skład narodowościowy Polskiej bezpieki po wojnie jest szczegółowo opisany w wydanej przez IPN broszurze udostępnionej publicznie, nie trzeba sięgać po sensacje Cenckiewicza.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://przystanekhistoria.pl/download/166/73978/IPNkadrabezpieki.pdf&ved=2ahUKEwiAn6aL4-r8AhXuh4sKHT5GAp8QFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw3XnyL6TSpe50RG84Yamz_k
W ścisłym kierownictwie SB tylko w latach 1945-57 byli w ogóle jacyś obcokrajowcy - ok. 10% Żydów i blisko 90% Polaków. Po 57 roku byli to już
  • Odpowiedz
  • 0
Polska zrzekła się reparacji w 1953 roku, którą to decyzję uprawomocnił już w wolnej Polsce rząd SLD

@Elaviart: to powiedz cwaniaczku dlaczego niemiaszki się domagali się pisemnego potwierdzenia faktu zrzeczenia się reparacji w latach 70?
W 1953 roku nie istniały stosunki dyplomatyczne pomiędzy Polską a Niemcami Zachodnimi, dopiero w 1969 roku zaczęło się coś dziać w sprawie nawiązania kontaktów, ale przecież taki Volksdeutsch nawet jakby wiedział, to by się nie przyznał. Niemcy nie mają na to żadnego papierka, łapiesz? Jeżeli w ogóle Polska się czegoś zrzekła, a nie zrzekła, bo podpisał się sam Bierut, a powinna rada państwa tak na marginesie... to tylko wobec NRD. RFN nie ma dosłownie niczego. 7 grudnia 1970 r. premier Józef Cyrankiewicz i kanclerz Willy Brandt podpisali układ normalizacyjny PRL-RFN.
Niemcy domagali się wtedy certyfikatu zrzeczenia się przez Polskę reparacji i gówno dostali, nic nie zostało wtedy dopisane do układu.
"minęło wiele czasu i interpretacje decyzji Bieruta mogą być rożne. Podobny pogląd w grudniu 1970 r. wyraził specjalny zespół ekspertów do spraw odszkodowań powołany przez premiera Cyrankiewicza: że nie wszystkie roszczenia finansowe z Niemcami zostały uregulowane, do tego Sowieci w latach 50. zrzekali się reparacji, ale nie od całych Niemiec, a jedynie od NRD a zrzeczenie to ma tymczasowy i
  • Odpowiedz
@lakfor: Tylko po to poruszyłeś temat reparacji żeby porzucić nawet temat własnego wpisu o próbach uczenia historii grafikami z przekłamaną flagą dla tego incydentu kałowego?
W takim wypadku czemu nie upomnieć się o reparacje od Niemiec Zachodnich, efekt będzie mniej więcej taki sam. Jak wspominałem wyżej, nieważne jakie będą robić fikołki, reparacje niestety nie zostaną wypłacone w oparciu właśnie o taką retorykę. Dochodzą do tego jeszcze kwestie wypłaconych już przez
  • Odpowiedz
  • 0
@Elaviart: jprd jesteś nie samowity, reparacje złe, bo pis.... a one nam się należą jak psu buda. Fakt jest taki, że PO z definicji nie podejmie tematu, a wszelkie wątpliwości rozsądzi na korzyść Niemiec, są b.podobni do ciebie, będą woleli nawet nie spróbować, żeby przypadkiem Scholzowi nie zepsuć humoru... jprd znałem kiedyś takiego magika, bez względu na stopień skomplikowania, szanse z definicji zakładał porażkę i od razu się poddawał. Bo
  • Odpowiedz
@lakfor: Gdzie ja napisałem, że reparacje są złe? Wręcz przeciwnie, napisałem że super byłoby je dostać, po prostu to się nie stanie.

Bo na koniec zawsze będzie pytanie, a zapłaciliście, nie? To płaćcie!

Nawet gdyby świat uznał za nieważne dawne ustalenia to nawet przy tym pytaniu rząd gówno ugra, jeśli zamiast tak jak ty samemu odpowiedzieć będzie musiał policzyć ile były warte Ziemię Odzyskane albo dlaczego udaje, że nie żadnych
  • Odpowiedz
Kto wtedy rządził w Polsce?

@lakfor: To tak jakby powiedzieć, że w Niemczech rządzili naziści, więc Niemcy nie są odpowiedzialni za obozy, nie sądzisz? (σ ͜ʖσ)

Nie uciekałeś przypadkiem z lekcji historii za często za kaszojada?

W szkołach takie niewygodne fakty są zupełnie pomijane.
  • Odpowiedz
  • 0
@Elaviart: no jak dla ciebie Polska była za PRL wolna i niepodległa, to mamy zwyczajnie inną percepcję, tak że daruj sobie swoje wysrywy, bo jeszcze ktoś to przeczyta i faktycznie pomyśli, że tak było w rzeczywistości

o tak jakby powiedzieć, że w Niemczech rządzili naziści, więc Niemcy nie są odpowiedzialni za obozy, nie sądzisz?

@Sex_Machine: Oni wybrali Hitlera, a jakoś nie przypominam sobie, żeby w Polsce ktokolwiek wybierał
  • Odpowiedz
: no jak dla ciebie Polska była za PRL wolna i niepodległa

@lakfor: Zmyślanie masz we krwi co? Nawet słowem tego nie zasugerowałem. Choć npewno była bardziej niepodległa niż Ukraina, która jako państwo w ogóle nie istniało, to ci jakoś nie przeszkadza w przypisywaniu Ukrainie zbrodni UPA.
Dalej zowu dajesz popisy ignorancji. Partia Hitlera w ostatnich wolnych wyborach dostała jakieś 30% głosów po intensywnej i brutalnej kampanii, a na kanclerza
  • Odpowiedz
  • 0
to ci jakoś nie przeszkadza w przypisywaniu Ukrainie zbrodni UPA.

@Elaviart: no widzisz, piszesz że czegoś nie pisałeś, podczas gdy post wyżej "Jak wyżej gdy popisałeś się stwierdzeniem że za PRL Polska nie była niepodległa",
Za chwilę zarzucasz mi, że mi nie przeszkadza przypisywanie Ukrainie zbrodni UPA, podczas gdy słowa w tym wątku o tym temacie nie napisałem... bądź choć trochę poważny.

Co do głosów, to w PL jakoś też
  • Odpowiedz
@lakfor: Zdarza się, że mylą mi się tacy mali propagandyści, nie wiem który tam wyskoczył z Wołyniem i SS-Galizien zmieniając niewygodny wątek czy tak jak ty z każdego czmychając z podkulonym ogonem.

Co do głosów, to w PL jakoś też większość nie wybrała obecnej władzy... i co?

No i to, że jeśli Kaczor dzisiaj sam się obwoła Wodzem to raczej nie będzie można powiedzieć, że Polacy wybrali go do tej
  • Odpowiedz