Wpis z mikrobloga

Czym tak właściwie różni się mąka 00 i dlaczego włosi robią mąkę inaczej? Ona ma tą samą klasę czystości co polska mąka typ 500. Ale zachowuję się inaczej. Inny rodzaj pszenicy? Inny sposób czyszczenia?

Próbowałem szukać odpowiedzi w internecie ale znajduję tylko slogany reklamowe.

Niżej tabela z angielskiej wikipedii z odpowiednikami mąk z różnych krajów. Zdaje sobie sprawę z tego że włoskie mąki do pizzy mają po 13g białka, ale w Polsce też da się dostać dobrej jakości mąki tortowe z taką ilością białka.

#pizza #wlochy #kmp
K-S- - Czym tak właściwie różni się mąka 00 i dlaczego włosi robią mąkę inaczej? Ona ...

źródło: comment_1673896162FrxeiBv5VblorZYPvDKNl9.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@K-S-: Myśle ze może być tez lepsza kontrola jakości. W przypadku włoskiej mąki poza zawartością białka masz tez mierzoną i gwarantowaną jej siłę i elastyczność
  • Odpowiedz
@K-S-: Mąki włoskie są najbardziej zbadane pod kątem wielkości drobin, ilości białka, możliwości wchłaniania wody, rozciągliwości oraz innych parametrów, w których ichniejsze młyny się wyspecjalizowały. Dodatkowo mają o wiele bardziej rozbudowaną maszynerię jeśli chodzi o przesiew mąki, co pozwala im uzyskać różnorodny urobek z jednego ziarna.

Nasze polskie mąki są lepiej przystosowane do chleba, taka różnica.

https://www.teopace.nl/content/2/files/774_farina-tipo-00-pizza-blu-25kg-caputo-en.pdf

Tutaj masz specyfikację techniczną Caputo Pizzerii i porównaj parametry do naszej polskiej karty techniczej.
  • Odpowiedz