Aktywne Wpisy

Stichija 0
Co wy w głowach macie?

Napalone_Okno +52
Dzisiaj jest 31 Sierpnia są moje urodziny 21sze. Jak do tej pory życzenia dostałem tylko od was koljedzy. Dziękuję. Dla chłopa to wiele znaczy... Nikt w realu mi życzeń nie złożył jak narazie. Pewnie jutro rodzice złoża życzenia jak wstanę. Oby ten dzień był dobry dla chłopa. A teraz idę spać. Aby naładować baterie. #przegryw #urodziny #niewiemjaktootagowac #apustaja

Czytam często tutaj, że korzystanie z umundurowania armii przeciwnej na wojnie to "zbrodnia wojenna".
Czy ktoś może podrzucić mi źródło tej informacji? Jestem ciekaw jak to jest opisane i gdzie
Podczas wojny to bardziej jakaś konwencja genewska, tam trzeba szukać. Całkiem inna kategoria czynu
Jeszcze bardziej szczegółowo - art. 39 ust. 2 Protokołu I do Konwencji Genewskiej z 1977 r. zakazuje wykorzystania w boju oznaczeń drugiej strony.
@Karl_Tofel: Ok, znalazłem definicję w necie "Zbrodnie wojenne: czyny naruszające prawo wojenne (np. konwencje genewskie)."
To by się zgadzało. Myślałem do tej pory, że zbrodnia wojenna to czyny ciężkie jak np zabijanie jeńców. A według tej definicji to po prostu łamanie prawa wojennego