Aktywne Wpisy
jakis_login +189
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
RitmoXL +62
Przymierzam się do piecyka kopułowego (Optima lub hobby/coś podobnego) im tańszy tym lepszy, jakieś propozycje?
Do tej pory jadę na bardzo prostym cieście tj.
240g mąki
140ml wody
+-4g soli
Oliwa na oko (z łyżka stołowa, może więcej)
Drożdże suche około 2-3g
Wyrabiam ręcznie, odstawiam na 2h.
Teraz pytanie. Czy pod kątem zmiany pieca nadal można pozostać przy względnie szybkich przepisach? Na ten moment totalnie nie czuje robienia pizzy z wyprzedzeniem 2 dni. Robię jak mam ochotę.
Neapolitanskiej raczej nie planuje robić, myślałem nad classica, czasem widziałem dość szybkie ciasta, ale coraz wiecej widzę wymagających po 30,40 a nawet więcej godzin czekania. Forum KMP wygląda mi trochę jak elektroda dla onanistów, więc liczę na Wasze rady.
Wrzucam ostatnie wypieki z nadzieją na brak linczu ( ͡º ͜ʖ͡º)
#pizza
Piecyk kopułowy ma ta przewagę nad piekarnikiem ze grzeje się trochę szybciej, ale poza tym (jeżeli nie chcesz go modyfikować) nie ma dużej różnicy. Jak chcesz poprawić smak pizzy to bardziej bym kombinował właśnie nad przepisem albo zmienił mąkę. Dużo ludzi wskazuje
Największy problem mam z przerzuceniem placka na kamień. Łopaty nie mam, przerzucam go na papierze na takiej blaszce.
Kamień trzymam pod samą grzałką co najmniej 40 minut przy max temperaturze. Nie mam funkcji grill ani nic takiego, normalnie góra + dół.
Łopata to podstawa. Z doświadczenia nie polecam sklejkowych. Musiałem dawać bardzo dużo podsypki żeby łatwo zdjąć placka z łopaty
No piekarnik bardzo podstawowy mam, to jest minus. Dlatego pomyślałem, że kopułowy może być dobrym rozwiązaniem pod classicę
Niestety dobra łopata robi robotę
Ile wcześniej trzeba rozmrozić i czy w jakiś specjalny sposób? To jest myśl. Wtedy mam pyszna picke kiedy chce bez czekania