Wpis z mikrobloga

@Wiskoler_double: trafo mam 230/2300 ale zastanawiam się nad takimi prozaicznymi rzeczami jak rączki, materiał na elektrody no i czy robić po dwa przyciski NO w każdej rączce czy wyłącznik na obudowie (zapewne jakąś puszkę hermetyczną przeznaczę na to) wystarczy.
Widziałem, że niektórzy przewody na wyjściu podłączali tak: jeden do końca uzwojenia wtórnego a drugi do karkasu. Po co tak? Ja mam normalnie dwa końce wyprowadzone z uzwojenia wtórnego i tak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@profesjonal_drajwer_of_taczka: Zabezpieczenie dobierasz do uzwojenia pierwotnego. Policz prąd max i dodaj do niego 10% i masz bezpiecznik. Wyłącznik trafo na obie żyły na uzwojeniu pierwotnym. Wyłącznik wypalania w zasadzie wystarczy jeden, na rączce w uzwojeniu wtórnym. Mogą być dwa, na obu rączkach. Ale po co przyłączać przewód do karkasu trafo to nie mam pojęcia. Karkas jest izolatorem, może tam była tylko obejma by bezpośrednio przewodu z trafo nie wyrwać.
  • Odpowiedz
prozaicznymi rzeczami jak rączki

@profesjonal_drajwer_of_taczka: chcesz trzymać elektrody jak ci de bile z youtubów? No mam nadzieje, że nie.
Jak już bardzo chcesz to jest bezpieczniejszy sposób, zasilacz od neonu, zwykle mają ograniczenie prądowe do mniej więcej 30mA, srogo kopnie ale zabić nie powinien.
Gdzieś był jeszcze drugi jego film z takim zasilaczem od neonu ale znaleźć nie mogę
wypokowyexpert - > prozaicznymi rzeczami jak rączki

@profesjonaldrajweroftaczka: c...
  • Odpowiedz