Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#islandia czy ktoś robił objazdówkę Islandii na własną rękę? Dwie osoby, wynajęcie samochodu, namiot, latem. Macie może jakieś oszacowane kosztów, a także ile właściwie czasu minimum trzeba, żeby móc fajnie pozwiedzać?
  • 6
@Abaddon84: nie wiem na ile Cię interesuje okolica i co rozumiesz jako fajne zwiedzanie. Byłam zimą, zjechaliśmy południe wyspy, upchaliśmy maksymalnie jak się dało. Kwestia tego co Cię tam interesuje i na co się nastawiasz turystycznie, zależnie od tego musisz szacować czas i koszty. Część jedzie potaplać się w gorącej wodzie, a część oglądać obiekty geoturystyczne.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kasiknocheinmal: pewnie nie jakoś na wypasie, typu miesiąc, ale jakieś półtora tygodnia byłoby pewnie rozsądne. Pytanie czy to wystarczy. Jeśli chodzi o to, co konkretnie chciałbym zobaczyć, to jeszcze nie zrobiłem researchu konkretnych miejsc, ale z pewnością jakieś najpiękniejsze, najważniejsze miejsca
@Abaddon84: no to tak, w zimie (to istotne, bo były momenty w trakcie jazdy, kiedy nie dało się jechać, taka była zamieć, trzeba było stanąć na awaryjnych i czekać, w lecie taka trasa czasowo zajmie na pewno mniej) jechaliśmy od Keflaviku do Höfn i z powrotem. Zaliczyliśmy po drodze wodospady, jakie się trafiły na trasie, diamentową plażę, lagunę lodowcową, skoczyliśmy zobaczyć gejzery, krater z jeziorkiem, jaskinię lodową, strefę ryftu, był plan
@Abaddon84: @kasiknocheinmal: ja dokładnie tę samą trasę robiłem w tydzień i e sumie powrót już był bardzo spokojny. 6-7 dnia mogłoby nie być, ale 4 to już ostre tempo. Niemniej na Islandii jest na tyle zajebiście, że następnym razem na spokojnie pojechałbym na 7 dni.
Byłem w październiku, chyba najlepszy okres.
@w00nski: to autor wpisu zdąży jeszcze zaliczyć coś wyżej albo pooglądać maskonury :) U mnie dzień był krótki i pogoda dość... wymagająca, tak ją nazwijmy, co trochę zmniejszało dostępny czas, ale i tak było przepięknie. Mam nadzieję, że uda się tam jeszcze wrócić.
@Abaddon84: Mirabelka ;) Jeśli będziesz chciał dokładnie wiedzieć co zaliczałam po drodze, to daj znać. Tamta trasa jest fajna jak chodzi o kwintesencję przyrody.