Pomoże mi ktoś wyjaśnić, jak to jest, że w testach samochodowych producentowi wychodzi zwykle 1 - 2 litry mniej, niż w normalnej miejskiej jeździe? Nie mam tu na myśli 1.9tdi w 20 letnim passacie, gdzie na forach masturbowali sie do spalania rzędu 2.9l/100 a normalnej jeździe dajmy na to 100km/h, gdzie wg producenta przy 90km/h ma być to 4.5l/100 km a w moim przypadku najnowszy zakup benzyny, 1.4 tsi, wg producenta ma to być 4.9 w cyklu mieszanym z kolei u mnie to wygląda tak: trasa 800km na tempomacie najwięcej 100km/h, średnia prędkość 96km/h, dwie osoby na pokładzie, wyłączona klimatyzacja i spalanie 6.3l/100km. Już o innym nie wspomne. 1.5 diesel, aby uzyskać katalogowe 4.8l to trzeba jechać 91km/h latem bez klimatyzacji i jedną osobą. W przypadku jakiejkolwiek podróży w 5 osob i jazdą 105 - 110km/h to spalanie wynosi 7.5 litra. Czemu jakiś uokik sie tym nie zajmie?
@Zarzutkkake: Ło Panie, żeby zejść że spalaniem o litr lub 2 to trzeba wpierw poznać auto i zestroić się z nim a dopiero potem masa udogodnień, olej, temperatura, węże, dolot, mieszanka i tak dalej z oponami włącznie. Temat na pół roku z czyszczeniem silnika i tłokami.
@Zarzutkkake: samochody są specjalnie przygotowane do testu. Najbiedniejszą, czyli najlżejsza wersja, często mają okrojony osprzęt, np kiedyś omijali paskiem pompę wspomagania żeby ograniczyć opory, idealna temperatura otoczenia, ponadnormatywne ciśnienie w oponach żeby znowu zmniejszyć opory, grosz do grosza i zbiera się. Kiedyś w gazecie było fajnie opisane.
Nie mam tu na myśli 1.9tdi w 20 letnim passacie, gdzie na forach masturbowali sie do spalania rzędu 2.9l/100 a normalnej jeździe dajmy na to 100km/h, gdzie wg producenta przy 90km/h ma być to 4.5l/100 km a w moim przypadku najnowszy zakup benzyny, 1.4 tsi, wg producenta ma to być 4.9 w cyklu mieszanym z kolei u mnie to wygląda tak: trasa 800km na tempomacie najwięcej 100km/h, średnia prędkość 96km/h, dwie osoby na pokładzie, wyłączona klimatyzacja i spalanie 6.3l/100km.
Już o innym nie wspomne. 1.5 diesel, aby uzyskać katalogowe 4.8l to trzeba jechać 91km/h latem bez klimatyzacji i jedną osobą. W przypadku jakiejkolwiek podróży w 5 osob i jazdą 105 - 110km/h to spalanie wynosi 7.5 litra. Czemu jakiś uokik sie tym nie zajmie?
#motoryzacja #samochody
Komentarz usunięty przez autora
Kiedyś w gazecie było fajnie opisane.