Wpis z mikrobloga

Warto kupić #macbook Air M1, jeżeli teraz posiadam Air 2017? Ktoś robił taką przesiadkę? Mój Air 2017 ma już baterię do serwisu i był raz zalany czystą wodą więc i tak go nie sprzedam bo cena by była śmiesznie niska, zwłaszcza że na kablu działa ok, a zalanie nie spowodowało żadnych usterek. Nowy M1 kosztuje około 4800 PLN więc naprawdę dużo i nie wiem czy się opłaca, ja wykorzystuje laptopa do neta głównie i tutaj mój Air działa ok. Pytanie czy wymienić baterie i go trzymać nadal, czy szarpnąć się na M1, który jest na pewno mega sprzętem, ale cena jest duża (kwestia czy przez słabą złotówkę i pazerność Apple nie okaże się że za pół roku będzie kosztował np 5500). Co myślicie robił ktoś taką wymianę? Mam wątpliwości bo po prostu ostatnio wymieniłem #iphone XR na 12 i szczerze powiedziawszy, różnica jest praktycznie zerowa, to już chyba nie te czasy kiedy przeskok ze starego urządzenia na 2-3 generacje nowsze dawało wielki efekt wooow. #apple #komputery
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matrem: Nevermind, widzę, że nowy design z 2 portami Thunderbolt pojawił się dopiero w 2018 roku, więc pewnie chodzi o tego ze świecącym jabłkiem.

Niedawno sam zrobiłem identyczny swap, na Air M1 8/256 z Air 2017. Używałem go głównie do typowych spraw, ale muszę przyznać, że różnica jest kolosalna. Ekran lepszy, klawiatura wygodniejsza, duży gładzik, prędkość światła w porównaniu z moim poprzednim.
  • Odpowiedz
@Matrem: Przeskok jakości jest gigantyczny względem starszego, matryca retina, touchid oraz wydajność m1. Do neta to na baterii będzie jechał ze dwa dni ;) starego Air można ogarnąć i sprzedać za jakiś pieniądz albo ogarnąć i zostaw sobie, nowa batka i czyszczenie to koszt ok 700 u mnie ;)
  • Odpowiedz
@dziadmankowy: myślałem nad tym, ale jednak iPad nie ma takie funkcjonalności jak zwykły laptop, w sensie mam znajomych co pokupili te Pro z klawiaturą i Apple Pencil, wyszło jak za Macbooka a mówią że funkcjonalnie nie jest to komputer i że finalnie żałują że nie wzięli zwykłego laptopa
  • Odpowiedz