Mirki pytanie do obeznanych. Hipotetyczna sytuacja. Dostajecie ofertę pracy w IT. Warunek - praca może być zdalna, ale musi być na terenie Szwajcarii. Które miejsce do życia wybralibyście? Dodam, że nie znam żadnego z 3 dominujących języków, więc nie ma znaczenia czy będzie to miejsce z niemieckim, francuskim czy włoskim. Wiem, że najbardziej przyjazny dla ekspatów będzie Zurych, czy Bazylea, ale ceny najmu są też tam zaporowe. Co polecacie? #szwajcaria #emiracja #zurych
@samuray: Jak w 100% zdalna to bym uciekał gdzies w ładny rejon, gdzie ceny sa spoko. Osobiscie preferuje Gryzonie, minus ze jak lubisz imprezy, kluby i bary to słabo :D Ale za to natura, spokoj, mili ludzie i pieknie.
@samuray: Zalezy jaka wioska.. U mnie to jest mniej wiecej 500CHF porownujac to co mialem w Zurychu a mam teraz, ale.. Mam duzy taras (30m kw), gdy w Zurychu
@nuz_w_bzuhu: to zależy od preferencji - wolisz mieć niedaleko imprezownie i miejskie benefity czy górską halę tuż za oknem czy może widok na jezioro. Jeśli praca zdalna to dużego miasta i bezpośrednio sąsiadujących gmin bym nie polecał. Jakieś połączenie podanych zalet to byłaby Lucerna, ew. Zug jeśli zarobki wyjątkowo wysokie.
Zależy co chcesz od życia. Jeśli po prostu jak najwięcej oszczędzić to jakiś górski kanton z dala od miast. Chyba najtańsza jest Jura, ale głowy nie dam.
Jeśli lubisz lub zamierzasz aktywnie uprawiać sporty górskie to górskie kantony: najlepsze to VS, GR i BE (Alpy, nie Oberland). Też sporo taniej niż w miastach, ale drożej niż w
@nuz_w_bzuhu: tereny wiejskie z dobrym dostępem do Francji/Niemiec. Przykład cebulackiej soboty: zakupy w Kauflandzie i IKEA, dobry obiad w restauracji za 20€ i zwiedzanie (np. 2h w badenparadies schwarzwald). Zaoszczędzone kilkaset franków, zjedzone dobre jedzenie (większość restauracji w Szwajcarii jest chu...) i do tego jakaś atrakcja.
Przykład cebulackiej kalkulacji IKEA - buduję dwie ścianki w systemie BESTA, koszt w Niemczech około 1k CHF, w Szwajcarii 1.7k. Jakby mi się chciało
@Saeglopur to nawet nie jest to słynne programowanie xD seniorska pozycja we wsparciu aplikacji - bankowość. Nigdy nie myślałem o emigracji, ale kwota jest tak absurdalnie duża, że chodzi mi po głowie zmienić zdanie.
@nuz_w_bzuhu: Dziwi mnie, że nikt nie wspomniał o podatkach. Różne kantony mają różne podatki, więc jednym z kryteriów wyboru miejsca może być optymalizacja podatkowa.
kwota jest tak absurdalnie duża, że chodzi mi po głowie zmienić zdanie.
@nuz_w_bzuhu: A ile wynosi? Dla kogoś kto mieszka w Zurychu absurdalnie wysokie zarobki to będzie coś na poziomie 300+ kCHF rocznie. Jeśli kwota jest rzeczywiście wysoka nawet jak na szwajcarskie standardy to
@4833478 tak, biorę też pod uwagę to, że mogą być różnice w podatkach zależnie od regionu. Oczywiście miałem na myśli absurdalnie dużą kwotę z perspektywy Polaka cebulaka xD, a nie Szwajcara. Stawka to 600 CHF / dzień.
@nuz_w_bzuhu: Na początku bierz co jest dostępne, najlepiej od ludzi podnajmujących mieszkania na short-term. Polecam grupy FB do tego (angielskojęzyczne ofc, polskie grupy to rak) Czas na wybór mieszkania będzie jak wyrobisz wszystkie pozwolenia. Kolega w kantonie Bern załatwił wszystko w 2 tygodnie, w Zyruchu mi to zajęło 2 miesiące… Rynek mieszkań w CH jest zdominowany przez firmy i musisz mieć pełen komplet dokumentów i permitów aby w ogóle brali
@nuz_w_bzuhu: Spoko, zakładam że to brutto czyli wychodzi jakieś 140k rocznie jak liczyć same dni pracujące. Jak na seniora w IT to nie powala ale i tak to jest stawka za jaką można nawet w Zurychu utrzymać całą rodzinę na sensownym poziomie :) W każdym razie gratuluję, będzie na pewno super zwłaszcza jeśli lubisz góry.
@nuz_w_bzuhu: Cześć. Gratuluję i trochę zazdroszczę :D Sam przymierzam się do wyjazdu za rok (najlepiej gdyby udało mi się zacząć pracę w Szwajcarii od stycznia 2024). Wydaje mi się, że mam podobny profil do Twojego - starszy analityk/IT konsultant dla dużego systemu w obszarze finansów/bankowości. Chciałbym Cię zapytać o kilka rzeczy (próbowałem na PW, ale wykop mówi, że to niemożliwe. Może masz tą opcję wyłączoną).
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
#szwajcaria #emiracja #zurych
@samuray: Zalezy jaka wioska.. U mnie to jest mniej wiecej 500CHF porownujac to co mialem w Zurychu a mam teraz, ale.. Mam duzy taras (30m kw), gdy w Zurychu
Zależy co chcesz od życia. Jeśli po prostu jak najwięcej oszczędzić to jakiś górski kanton z dala od miast. Chyba najtańsza jest Jura, ale głowy nie dam.
Jeśli lubisz lub zamierzasz aktywnie uprawiać sporty górskie to górskie kantony: najlepsze to VS, GR i BE (Alpy, nie Oberland). Też sporo taniej niż w miastach, ale drożej niż w
Przykład cebulackiej kalkulacji IKEA - buduję dwie ścianki w systemie BESTA, koszt w Niemczech około 1k CHF, w Szwajcarii 1.7k. Jakby mi się chciało
@nuz_w_bzuhu: A ile wynosi? Dla kogoś kto mieszka w Zurychu absurdalnie wysokie zarobki to będzie coś na poziomie 300+ kCHF rocznie. Jeśli kwota jest rzeczywiście wysoka nawet jak na szwajcarskie standardy to
Czas na wybór mieszkania będzie jak wyrobisz wszystkie pozwolenia. Kolega w kantonie Bern załatwił wszystko w 2 tygodnie, w Zyruchu mi to zajęło 2 miesiące…
Rynek mieszkań w CH jest zdominowany przez firmy i musisz mieć pełen komplet dokumentów i permitów aby w ogóle brali
@nuz_w_bzuhu: Spoko, zakładam że to brutto czyli wychodzi jakieś 140k rocznie jak liczyć same dni pracujące. Jak na seniora w IT to nie powala ale i tak to jest stawka za jaką można nawet w Zurychu utrzymać całą rodzinę na sensownym poziomie :) W każdym razie gratuluję, będzie na pewno super zwłaszcza jeśli lubisz góry.
W jaki sposób znalazłeś tą