Wpis z mikrobloga

@olaf_wolominski: Dlaczego? Nikt tu nie mówi o koncepcie chrześcijańskim boga, może w wątku jest kościół, co narzuca temat chrześcijaństwa automatycznie. Można milion idei wymyślać religijnych albo preferować podejście ateistyczne, jednak na jeden ch. wychodzi, bo umysł jest ograniczony i się nie da poznać tej materii. Jak by się religianci nie napinali i ateiści nie da się potwierdzić żadnej teorii, ja lubię mówić że nie wiem, bo nie mam takich zasobów
  • Odpowiedz
@Mantusabra:

Nikt tu nie mówi o koncepcie chrześcijańskim boga, może w wątku jest kościół, co narzuca temat chrześcijaństwa automatycznie.

No właśnie to automatycznie narzuca koncept chrześcijańskiego boga. Jeśli mowa o jakimś innym koncepcie boga to czemu potrzeba do niego jakiejś świątyni w ogóle i to tak konkretnej?
  • Odpowiedz
@olaf_wolominski: Taką mamy religię i to wrosło w tradycję, dla większości tradycje są święte i ceremoniał. Zresztą modlą się do tej jednej konkretnej idei, kultura zawiera informację jakie warunki muszą zostać spełnione- jaki budynek, jakie symbole, jaki rytuał itd. W sumie to nie powinno mieć znaczenia, ale dla ludków ma.
  • Odpowiedz