Aktywne Wpisy
BurzaGrzybStrusJaja +1084
Znalezisko o zawiadomieniu CBA w sprawie dopłat do kredytów usunięte z wykopu!
#moderacja usunęła znalezisko z płomieniem, bo podobno było ono duplikatem. Czego duplikatem?
Źle sformatowanego znaleziska link, które dostało 40 plusów, ale to nic! bo ono też zostało usunięte za bycie duplikatem samej nagrywki z konferencji prasowej wrzuconej na portal X link. Oryginalne znalezisko, które dostało dużo więcej uwagi (1600 wykopów #1 na wykop) było artykułem z
#moderacja usunęła znalezisko z płomieniem, bo podobno było ono duplikatem. Czego duplikatem?
Źle sformatowanego znaleziska link, które dostało 40 plusów, ale to nic! bo ono też zostało usunięte za bycie duplikatem samej nagrywki z konferencji prasowej wrzuconej na portal X link. Oryginalne znalezisko, które dostało dużo więcej uwagi (1600 wykopów #1 na wykop) było artykułem z
Emil_L +52
Macie pomysł jak znaleźć kierowcę, który bezmyślnie zaparkowal auto wczoraj w Krakowie przy ul.Stradomskiej 8 około godz. 17:00?
Tak mnie zablokował, że wyjeżdżałem ponad 40 minut, rysując przy okazji swój zderzak. Lexus nawet nie tykniety...
Zostawiłem temu komuś karteczkę z prośbą o kontakt, ale olewka.
Nr rej Lexusa: KR2pj69 (wzięty w leasing w ING Kraków).
#krakow
#csiwykop
Tak mnie zablokował, że wyjeżdżałem ponad 40 minut, rysując przy okazji swój zderzak. Lexus nawet nie tykniety...
Zostawiłem temu komuś karteczkę z prośbą o kontakt, ale olewka.
Nr rej Lexusa: KR2pj69 (wzięty w leasing w ING Kraków).
#krakow
#csiwykop
Śliwki znalazły dzisiaj znakomite towarzystwo - upiekłam pieczeń z sarniny, która wyszła cudownie (mimo moich obaw, bo takowej nigdy nie piekłam.)
Potrzebne było:
- kilogram udźca sarniego
- 20 dkg podgardla wędzonego
- pół butelki wytrawnego, dobrze zbudowanego czerwonego wina
- rozmaryn (świezy najlepiej), jałowiec, czosnek, liść laurowy, pieprz
- masło klarowane
Do bejcy używamy wina, rozmarynu, czosnku (kilku rozgniecionych ząbków), liścia laurowego i ziaren pieprzu. Wszystko ładujemy do gara i wkładamy do bejcy udziec. Powinien spędzić w niej przynajmniej 2 dni - w tym czasie warto przekładać mięsa z jednej na drugą stronę co 12 godzin. Mój udziec poleżał co prawda wcześniej tydzień w skórze, więc powinien być kruchy - ale bejca nigdy nie zaszkodzi, a wręcz pomoże :]
Po tym czasie wyjmujemy sarninę z bejcy i szpikujemy ją w kilkunastu miejscach kawałkami podgardla (świetna będzie też wędzona słonina). Mięso sarny jest chude, więc bez tego zabiegu może być po upieczeniu nieco suche.
Odstawiamy udziec na godzinę, żeby nabrał temperatury pokojowej. Po tym czasie smarujemy rozpuszczonym masłem klarowanym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę (może 1.20, gdy wypływa po nakłuciu przezroczysty sok - pieczeń jest gotowa). Co jakiś czas podczas pieczenia polewamy pieczeń bejcą. Na ostatnie 20 minut można przykryć, żeby się udziec się spalił - to juz samemu trzeba ocenić.
Django/django :]
Do pieczeni piję moje ukochane wino z Biedronki - Chateau Jourdan
Bon apetit!
@Tila @MieszamKaweOlowkiem @maciek_gi wołam :]
#gotujzgugasem #gzw #gotujzwykopem #dziczyzna
Komentarz usunięty przez autora
Następnym razem spróbuję z czosnkiem, choć myślałam też mocno o suszonych śliwkach i morelach :]
http://smacznages.jejkuchnia.pl/ges-w-szczegole-i-ogole-czyli-kazdy-zrobi-dobra-ges