Wpis z mikrobloga

@semperfidelis: A po drugie, bardzo czekam na badania dotyczące odległych następstw szczepień, w tym, przede wszystkim, udarów mózgu wśród kobiet w wieku 30-60lat. Bo to, co obserwuję na codzień, a co Ty uznasz za przykład anegdotyczny, nasuwa tylko jedno spostrzeżenie.
  • Odpowiedz
@Grooveer: Dziwne, że, jak to nazywasz następstwa long covid objawiają się praktycznie wyłącznie u młodych, 3-krotnie zaszczepionych kobiet. Część z nich bez udokumentowanej historii Covidowej. Obecnie widok 30-latki na OIT w związku z udarem, zwykle krwotocznym, to nic nadzwyczajnego.
  • Odpowiedz
@semperfidelis: @Grooveer: 20 milionów ale 75 latków xD

Pokłosiem walki z epidemią jest to co mamy teraz, rekordy inflacji, nadmiarowe zgony i śmierć setek tysiecy małych dzieci xD

Ale to dzieci gdzieś w dalekiej Azji w kraju trzeciego świata, więc się nie liczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

UN finds covid "disruptions" (i.e. lockdowns) killed 228k children in South Asia from starvation & vaccine-preventable disease.
  • Odpowiedz
Dodam na koniec, że pojawiają się prace na ten temat. Wystarczy pogooglowac. Zwykle są to case study, ale wnioski są podobne do moich. Być może za jakiś czas doczekamy się pracy na dużym materiale.
  • Odpowiedz
@semperfidelis:

Dziwne, że, jak to nazywasz następstwa long covid objawiają się praktycznie wyłącznie u młodych, 3-krotnie zaszczepionych kobiet. Część z nich bez udokumentowanej historii Covidowej. Obecnie widok 30-latki na OIT w związku z udarem, zwykle krwotocznym, to nic nadzwyczajnego.

Ciekawe. Jesteś może ratownikiem czy lekarzem?

Skąd wiesz czy były zaszczepione, sprawdzasz to jakoś?
  • Odpowiedz
@hansschrodinger: Jestem lekarzem. Mam dostęp do dokumentacji pacjentów hospitalizowanych, jak każdy pracownik. Czasami sprawdzam sobie, co się wydarzyło, że tak młoda osoba trafiła na OIT. A informacja o zaszczepieniu pojawia się zwykle w dokumentacji prowadzonej przez anestezjologów. Niczego nie sprawdzam poza systemem szpitalnym.
  • Odpowiedz
@semperfidelis: jeśli któregoś dnia będziesz się nudził to możesz zrobić wpis o swoich spostrzeżeniach. Myślę że sporo osób z chęcią by przeczytało. Dużo osób ma w rodzinach osoby 2 albo 3-krotnie zaszczepione, w tym ja.

Niedawno był taki artykuł w wyborczej o udarach u młodych. I tam przemycili taki fragment:

Obawiam się, że w ciągu najbliższych dwóch lub trzech lat będziemy notować wzrost bardzo poważnych problemów zdrowotnych u osób po COVID-19. Moi pacjenci to najczęściej ci, którzy COVID-19 przeszli lekko, najczęściej to osoby zaszczepione, szczepionka uratowała ich przez dramatycznym przebiegiem choroby, ale nawet ona nie była w stanie uchronić ich przez
  • Odpowiedz