Aktywne Wpisy
Wezzore-04 +1066
Ale mnie w-----a ta niedziela niehandlowa. Idealnie dla mnie by było, żeby sobie dzisiaj na spokojnie zrobić zakupy na początek tygodnia. To nie k---a, planuj człowieku przed pracą z rana albo po robocie w godzinach szczytu. J---ć ten z-----y zakaz. A jeszcze bardziej j---ć tych, którzy się zaraz zlecą i będą p-------c „wystarczy zrobić w sobotę” c---a w dupę wystarczy włożyć. #niedzielahandlowa #zakupy #j------s
kapazgon +90
Dzień dobry Mirki,
Pijcie ze mną kompot! 🥂
Miłego dzionka wszystkim. (。◕‿‿◕。)
Pijcie ze mną kompot! 🥂
Miłego dzionka wszystkim. (。◕‿‿◕。)
1. Czy rzeczywiście zazwyczaj w styczniu-lutym jest taniej niż na święta?
2. Na reddicie widziałem opinie: "poczekaj na premierę radeonków i rtx4000, nie ma sensu teraz kupować". Z tego co widziałem AMD również wypuści tylko topowe jednostki, a flagowce kosztują jeszcze więcej niż flagowce z poprzedniej generacji więc jak to niby ma wpłynąć na ceny średniej półki poprzedniej generacji?
3. Co sądzicie o kupnie karty graficznej używanej? Chodzi mi oczywiście o konkretnie rynek polski. Tylko od górników?
4. Mam i5-4690k, czy mogę się spodziewać, że niedługo zdechnie? Niestety jestem leniwą k---ą, więc pasta to była nakładana, ale ostatnio na premierę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Czy da radę sprzedać starą budę na olx/allegro? GTX 1060 6gb palit jetstream, i5-4690k, dysk ssd 128gb sandisk, dysk hdd WD Caviar Blue 1TB 3,5" (WD10EZEX), 16 gb ram DDR3 (Kingston 2*4GB 800Hz CL10 single rank, Geil 2*4GB 666Hz CL9 dual rank), płyta główna ASUS B85-Pro gamer. Poszłoby to za 1,5k?
#skladamkomputer #pcmasterrace #komputery
1. przy obecnym kursie dolara to trochę loteria. Teraz są dobre ceny na stare serie kart graficznych, bo wychodzą nowe. Pytanie jakie będą ceny sklepowe tych które jeszcze nie wyszły. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. jw.
3. od górników mają przeorane strasznie vramy - jak długa gwarancja, to może mieć to sens. W skrócie loteria, bo górnik górnikowi nierówny. Karta od osoby prywatnej która nie
Tak czy srak, trochę odłożyłem. Zalety nie wychodzenia z piwnicy.
@Paayor:
5. Ehh, tak myślałem. Pytałem, bo właśnie nie
4. Zobacz na jakimś programie ile ma stopni procek podczas pracy
5. Imo poszczególne części łatwiej będzie sprzedać niż tego całego złomka
5. Nie wiem tylko czy stary zasilacz i obudowę z 2! wiatrakami już tak łatwo pójdzie sprzedać. Niby i tak pewnie potencjalnie grosze, ale jestem biedakiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Yolanty: pachnie wymianą platformy. Wiele więcej niż masz nie poszalejesz. 4790k po oc na 4.8ghz był bottleneckiem dla 1080 w fhd.
Co do reszty reddit zawsze czeka tyle że wrzuca posty 'build complete' z 4090.
Kupowanie używek to loteria i górnik jest tu lepszą opcją od gejmera pod warunkiem że to profesjonalna operacja a nie dzieciak podłączający nadmuch klimy wprost do kompa. Karty zabijają cykle termiczne a nie to
Komentarz wcześniej pytałem, ile kosztowałby cały zestawik na 1440p 90-120Hz.
Zakładając, zero patrzenia w przyszłość, oprócz może RAMu.
@Yolanty: 3080ti i w górę i w grach typu cyberpunk 60-70 fps. Chyba że koniecznie ma być >100fps to 4090 ale licz się że do tego 13900k i i tak będzie bottleneck nawet w 4k.
@keton22: zapomniałem właśnie dodać, że raytracing mam w dupie. Jak dla mnie moglaby być grafa która nawet tego nie obsługuje. Jednakże posprawdzałem na jutubie i rzeczywiście mój budżet nie przewiduje 100 fps ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozostaje mi więc cel 1440p 60 fps albo 1080p
2560x1440 ma x1,7 więcej pikseli od full hd, więc 120 fps w 1080p to jakieś 70-75 fps w 1440p. Jakieś konkretne gry czy jak? W zależności od gry może być bardziej obciążony CPU albo GPU, ale 1440p obciąża bardziej GPU (można
Podałem 1440p 60fps jako główny cel, więc powiedzmy w takim razie 100 fps w 1080p. To rzeczywiście tak działa wprost XD?
Jeżeli chodzi o działanie wprost, to zależy. W 90% przypadków limitem jest GPU a nie CPU i wtedy jeżeli szyna i VRAM wyrabia to działa wprost. Jeżeli problemem jest za mała przepustowość/ilość pamięci, to wyższa rozdzielczość nagle staje się
Gram trochę w gry Paradoxu, ale nie zamierzam kupować droższego procka z jak najpotężniejszymi pojedynczymi rdzeniami bo Stellaris musi sobie populacje ciągle sprawdzać na jednym wątku.