Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Porównajcie jakieś swoje zdjęcie z tymi i w jakiej kategorii się znajdujecie? Osobiście uważam że te 6 to już jeb@ki z wyglądu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A do #rozowepaski który wam odpowiada?
#przegryw #zwiazki #tinder #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #pokazmorde
A do #rozowepaski który wam odpowiada?
#przegryw #zwiazki #tinder #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #pokazmorde
Moim sekretnym składnikiem jest dodawanie pokrojonego pora. Bardzo pasuje.
#arinkaofood
#gotujzwykopem #koreapolnocna #azja
Koreańczycy stosują tu gruszkę koreańską która ponoć smakuje jak jabłko, robiłam z jabłkiem, dziś je omijam. Mam też sprawdzone kimchi z selerem i pietruszką. Bardzo smaczne, można eksperymentować z naszymi korzeniami. Oraz pęczek cebulki dymki. Pokrojone odstawiamy.
Podgrzewamy makę z wodą cały czas mieszając, ja podgrzewam, mieszam a na koniec blenduję na super gładką masę przez kilka sekund. Odstawiam do ostygnięcia.
Teraz wystarczy tylko umieścić całość w słoikach. Z podanych ilości składników wyszło mi dużo kimchi, ok 4 litrów.
Kimchi ugniatamy w słoiku zostawiając na górze spory odstęp, min. 4cm. Słoiki zostawiam na dwie do trzech dób na wierzchu, później przechowuje w lodówce, za ok. 2 tygodnie będzie smaczne.
Koreańczycy wolą mniej ukiszone, zjadają je szybciej, ostrzegam jednak
Zamiast sosu rybnego można dodać sos ostrygowy, robi robotę nawet jest lepszy. Jeśli kupujecie sos rybny to polecam SQUID, przejechałam się na popularnych house of dziadostwo.
Raz zamiast gochugaru dodałam pastę #!$%@? (1 płaską łyżkę), ukisiło się, było ostrzejsze i spoko się udało, choć nikt Wam tego nie poleci, ponoć to profanacja ;)
Kurde ciomcia trochę dużo tej mąki.
Z lewej "the korean kimchi cookbook", z prawej sztuka fermentacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przerabiałem duże dawki mąki ryżowej, imo dużo lepiej całość działa na niewielkich ilościach. Są nawet całkiem poważne publikacje, które uważają mieszankę skrobiową za zbędną.
Pa jaki słoik do
Dzieki za przepis!
@Trauma_Teddy: Pan profesor Kimczilogii, kłaniam się i pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@RotflCopter: nie mam tytułu naukowego w kimczilogii. Mam go w krytykowaniu innych ludzi w internecie( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zielony_goblin: to do mnie?( ͡° ͜ʖ ͡°)
@arinkao: było za mało ostre i nasi piłkarze przegrali. ( ͡° ͜ʖ ͡°)