Wpis z mikrobloga

Wiecie z czego najbardziej smutny jestem w związku z wojną w #ukraina?
Wierzyłem w ideały europejskie. Wierzyłem że przyszłość to federalna UE, potężny twór polityczny którego Polska będzie częścią. Wierzyłem że ukrytym planem Francji czy Niemiec jest właśnie coś takiego.
Dziś już tak nie uważam. Wszystko raczej wskazuje że UE dawno rpzestala byc projektem wspolnoty, a miejscem do przepychania swoich narodowych interesow. Niemiec czy Francuz walczy o to zeby ich gospodarka wiecej zarabiala a nie o idealy Schumana...

Jaka więc będzie przyszłość? Daleko mi do narodowych konserw ale widze ze integracja europejska nie bedzie dalej rozwijana... zostaje chyba tylko chwiejna koncepcja miedzymorza, ale to jest mozliwe tylko jesli USA uzna ze warto. Do tego potrzeba slabszych Niemiec

#neuropa #polityka #4konserwy #uniaeuropejska #ue
  • 13
  • Odpowiedz
@gharman: mówienie o miedzymorzu w 2022 to bardzo

powiedz mi że nie masz pojęcia o polityce zagranicznej nie mówiąc mi że nie masz pojęcia o polityce zagranicznej
  • Odpowiedz
@gharman: no tak, wzniosłe ideały nie istnieją, więc lepiej iść w izolacje i dać się pożreć innym. Jakie to pragmatyczne xd

przypomnę, że Ukraina nie jest nawet w UE, a cała Europa jej pomaga, a to że skala nie zawsze jest heroiczna wynika również z tego, że każde państwo ma też swoich hamulcowych w stylu naszej Konfederacji.
  • Odpowiedz
@ajuto00: ja o izolacji nie mowie, mowie ze pchanie integracji europejskiej jesli glowne panstwa ue nie uznaja ze warto nic nam nie da. trzeba pchac integracje tam gdzie mozemy cos zyskac, czyli kraje baltyckie, europa wschodnia
  • Odpowiedz
Niemiec czy Francuz walczy o to zeby ich gospodarka wiecej zarabiala

@gharman: wszczonsajonce i zaskakujonce

A, i detal: Ukraina nie jest w UE ani w NATO. Wszystko co dostaje - a jest tego bardzo dużo - dostaje dlatego, że wszyscy naokoło uznali, że im się to opłaca. Nie dlatego, że tak Ukrainę kochają.
  • Odpowiedz
@gharman jak wiekszosc pajacow z liberalnej PO, z wyzszym wykształceniem, pochłaniających europejską propagande jak najprostsi chłopi. A prawda jest taka, że niemcy od zawsze podbijały i robiły wszystko aby dominowac sąsiadow. Oni to maja w swoim DNA.

Także wiara w to że niemiec chce dobrze dla ciebie to nie naiwnosc. To czysta głupota
  • Odpowiedz