Witam wszystkich dawców krwi. Ostatnio odkopałem w dokumentach moją starą książeczkę, z czasów kiedy oddawałem krew. Były to lata 2009-2011. Mam 16 pieczątek, co daje ponad 7 litrów oddanych. Według informacji jakie znalazłem, za 6 litrów można ubiegać się o odznakę Zasłużonego honorowego dawcy krwi stopnia III. Może ktoś tutaj się orientuje, czy można składać wniosek po 12 latach przerwy. Obecnie nie mogę oddawać krwi. #krwiodawstwo #kiciochpyta #pytanie #krew
@Ca_millo: Nie ma znaczenia kiedy oddałes krew. Natomiast liczy sie zaświadczenie z RCKiK nie książeczka. Przejdź się do najbliższego punktu RCKiK, jeśli uhonoruja wpisy, bądź maja je w bazie to otrzymasz zaświadczenie które jest podstawa otrzymania odznaki III stopnia ZHDK i tytułu Zasłuzonego Honorowego Dawcy Krwi
@Pociongowy: @Franzowaty: Dzięki za komentarze. W moich okolicach jest tylko krwiobus, i tylko jeden dzień. Czy będzie miało znaczenie do jakiego miasta podjadę do krwiobusa po wniosek?
@Ca_millo: Trudne pytanie, w krwiobusach nie widziano wszystkich moich donacji w Oddziałach Terenowych. Nie wiem jak będzie w OT. W teorii powinni mieć dostęp do bazy danych.
Jeśli nie masz daleko do RCKiK mimo wszystko tam bym podjechał, jesli Ci nie po drodze zapytać w najbliższym Oddziale Terenowym nie zaszkodzi.
@Franzowaty: Tak się składa, że trochę daleko mam, 150 km do najbliższego. Uderzę do krwiobusa, jak coś będzie nie tak, to wtedy się będę musiał wybrać dalej. Dzięki.
@Ca_millo: W krwiobusie możesz sprawdzić donacje w systemie, zaświadczenie wydaje RCKiK i oddziały terenowe. Ale wniosek o zaświadczenie możesz wysłać też poczta i jeśli się nie mylę mailowo.
Możesz tez zapytać czy panie w krwiobusie nie przyjmą wniosku.
#krwiodawstwo #kiciochpyta #pytanie #krew
Natomiast liczy sie zaświadczenie z RCKiK nie książeczka.
Przejdź się do najbliższego punktu RCKiK, jeśli uhonoruja wpisy, bądź maja je w bazie to otrzymasz zaświadczenie które jest podstawa otrzymania odznaki III stopnia ZHDK i tytułu Zasłuzonego Honorowego Dawcy Krwi
Nie wiem jak będzie w OT. W teorii powinni mieć dostęp do bazy danych.
Jeśli nie masz daleko do RCKiK mimo wszystko tam bym podjechał, jesli Ci nie po drodze zapytać w najbliższym Oddziale Terenowym nie zaszkodzi.
Możesz tez zapytać czy panie w krwiobusie nie przyjmą wniosku.