Wpis z mikrobloga

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z moim domowym netem z #vectra. Strasznie długo mi się ładują strony. Zarówno po kablu jak i po wifi, na każdym sprzęcie. Kręci się i kręci i po chwili wskakuje cała strona. Co ciekawe, na speestescie osiągam normalne prędkości, po wifi 300 po kablu 600, ping też ok. Nie mam żadnego punktu zaczepienia. Resetowałem router i nic to nie daje. Z supportem vectry mam kiepskie wspomnienia, więc zanim otworze zgłoszenie i przebrnę przez gwałcenie routera wykałaczką (co już robiłem) i wymianę 5 maili zanim trafi to do kogokolwiek kompetentnego wolałbym mieć pewność, że sam nic z tym nie mogę zrobić lub jakkolwiek znaleźć przyczynę
#internet #informatyka #komputery #siecikomputerowe
  • 28
  • Odpowiedz
@evilonep: Pierwsza myśl to DNS są ustawione na routerze kiepskie, jeśli prędkość jest legitna, a strony słabo się ładują. Spróbuj w konfiguracji routera wpisać ręcznie / zmienić na automatyczne w zależności co tam masz.
Zakładam, że wiesz jak to zrobić?
  • Odpowiedz
@evilonep: sugestia @razzor91 może być słuszna, ale prawdopodobnie będziesz musiał zmienić DNS np. na komputerze a nie na routerze. W zależności od modemu który dostałeś od Vectry możesz nie mieć dostępu do jego panelu administracyjnego. Ustaw 1.1.1.1 jako DNS i sprawdź, czy cokolwiek uległo zmianie
  • Odpowiedz
@razzor91: @superglacial: @korni007: dzięki Panowie za odpowiedzi. Niestety nie mam możliwości konfiguracji routera :/ Kiedyś nawet próbowałem się tam dostać i nawet mi się udało, jednak po godzinie już wszystkie ustawienia były zmienione... W panelu Vectry mogę tylko pierdoły zmienić typu hasło do wifi czy kanał nadawania. Zgłoszę im chyba po prostu ticketa dla zasady, a docelowo zrobie tak jak piszesz @korni007: bo regularnie
  • Odpowiedz
@superglacial: nie mam trybu open :/ Napisałem na czacie do Vectry czy mogą mi to włączyć to mi napisali, że na moim routerze się nie da. Chyba moje pytania, pisanie o DNSach przerosło gościa, z którym gadałem. Zaczął mi wklejać jakieś instrukcje jak to zmienić w ustawieniach karty sieciowej na windowsie :D gdzie już na początku mu napisałem, że dotyczy to wszystkich urządzeń podłączonych do routera. W końcu się poddał
  • Odpowiedz
@superglacial: Jak go zapytałem czy wizyta technika ma być po to żeby mi wymienić router na taki, który mi umożliwi zmianę tych DNSów to mi napisał, że nie. Stwierdził, że są jakieś nieprawidłowości w przekazywaniu sygnału do mojego modemu i trzeba to przekonfigurować, cokolwiek to znaczy, nie drążyłem, ale chyba na odczepnego tak napisał, bo nie miał pojęcia o co chodzi. Z reguły jak mam jakieś problemy z netem to
  • Odpowiedz
Strasznie długo mi się ładują strony.

@evilonep: zapuść tracerta i patrz co się dzieje przez pierwsze kilka sekund, 2 lata tego nie potrafili naprawić. Jedyne skuteczne rozwiązanie to była zmiana operatora, pomijając vpny...
  • Odpowiedz
@evilonep: na vetrze miałem tak, że jak próbowałem pingować adres z którym się wcześniej przez kilka(naście) minut nie łączyłem to pierwsze pingi zaczynały przechodzić nawet po ponad 10s, potem już było wszystko normlanie.
A yebane ameby z supportu chciały dane z winmtr z 10 minut, gdzie kompletnie nie było widać tych pierwszy 8 czy 10 utraconych pingów, bo przecież 99% pingów nie było utraconych, to jest ok i se mogłem
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Ty no jak to przeczytałem teraz to mam tak samo. Wbijam na jakąś stronę, na której nie byłem powiedzmy dłużej niż kilkadziesiąt minut to się wczytuje długo, a potem już działa normalnie w obrębie tej domeny. Teraz to mnie podłamałeś, że to u nich normalne. Chyba, że jesteś moim sąsiadem to jeszcze jest nadzieja, że to problem lokalny :P Dosłownie miesiąc temu przedłużyłem umowę o kolejny rok, a ja
  • Odpowiedz
Teraz to mnie podłamałeś, że to u nich normalne

@evilonep: to dalej nie czytaj.

Jak to obserwowałem to widać było, że problem jest jeden z serwerów vectry, na nim ruch się przez pierwsze kikla(dziesiąt) sekund urywał.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: stary, no załamałem się trochę xD pracuję dużo z chaty, #!$%@? dostaję z tym netem. Dłużej niż miesiąc tak nie wyrobię :D Jutro będę szukać umowę i zastanawiać się czy mogę to jakoś rozwiązać bez kary... Jeszcze się łudziłem z tym drugim routerem, ale skoro tak piszesz to raczej to nic nie da. Przynajmniej nie polecę jak debil do sklepu tylko pożyczę, żeby tę ostatnią nadzieję zgasić :P
  • Odpowiedz
@evilonep: pierwsze 3-4 hopki działają od strzała problem jest głęboko w sieci, może jakieś kombinacje z wyłączeniem routera na noc, żeby inne ip dostał i może jakąś inną ścieżkę pomoże.

Jedyne sensowne rozwiązanie oprócz zmiany, to vpn gdzie jesteś podpięty cały czas, więc ścieżki nie musi drugi raz szuać.
  • Odpowiedz
@evilonep: to ja zapytam jeszcze raz, czy zauważyłeś że po ustawieniu innych DNS cokolwiek uległo poprawie? Możesz jeszcze próbować ustawić tzw. bezpieczny DNS w Chrome (Preferencje, wyszukaj DNS, bezpieczeństwo, Użyj bezpiecznego serwera DNS, Za pomocą i wybierz np. Cloudflare). Routing wygląda na poprawny, u mnie jest podobnie z tym że ja jestem w każdy sposób odcięty od DNS vectry. Skoro mówisz, że najczęściej pierwsze ładowanie strony długo trwa, a potem
  • Odpowiedz
@superglacial: nie miałem za dużo czasu żeby dłużej polatać po necie i to realniej ocenić, pewnie dopiero jutro będę w stanie obiektywnie stwierdzić, czy coś to dało. Póki co wydaje się, że jest lepiej. Takie zachowanie zauważam na każdym urządzeniu. Co do bezpiecznego DNS w Chrome niestety mam tę opcję zablokowaną.

To ustawienie jest wyłączone w zarządzanych przeglądarkach

Korzystam ze służbowego laptopa, ale nie ukrywam, że mnie to zdziwiło, bo
  • Odpowiedz