Zgodnie z wynikami ankiety, dziś przeglądamy numer z gościem specjalnym - Janem Tomaszewskim. Kuchnia 08/1998; cena 3,90 zł Oto lista wszystkich przepisów zawartych w tym numerze, jeśli coś konkretnego kogoś zainteresuje, to mogę zrobić zdjęcie.
Artykuł o panu Janie Tomaszewskim, słynnym piłkarzu, czytam po latach z niechęcią. Wracając do "Kuchni", sprawdzam w internecie, co obecnie porabiają opisywane osoby. Ostatnie losy pana Tomaszewskiego bardzo mi zepsuły jego sympatyczny obraz malujący się w artykule. Tutaj - pasjonat gotowania, podaje przepis na pieczonego indyka, sam kisi kapustę, robi nalewki, z rozrzewnieniem wspomina smalec roboty mamy, przygarnia psa ze schroniska. No uroczo po prostu. Ale Wikipedia podaje, że spędził parę lat
Dział "informacje rynkowe" prezentuje miniopiekacze, absolutną nowość, sądząc po opisie. Pamiętam gdy z dwadzieścia lat temu mama przyniosła do domu opiekacz bodajże Eldomu, czarny. Działa chyba do dziś. To było coś! Wtedy jednak brakło mi inwencji kulinarnej i tosty jadłam tylko z serem i keczupem, innowacją był dodatek przyprawy do pizzy. Te przepisy podane tutaj wydają mi się i dziś nowatorskie, przypuszczam że gdybym je przeczytała w 1998 to bym oczy przecierała.
Susan Osorio-Mrożek, żona Sławomira Mrożka, dostała swoją rubrykę gdzie publikuje meksykańskie specjały. Dziś opowiada o calabacitas, czyli cukinii i dyni. Podziwiam zapał pani Mrożek do propagowania kuchni której liczne składniki nie były dostępne wtedy w Polsce. Pokazana tu zupa dyniowa różni się od tej którą jadłam, wydaje mi się że takie przyprawienie (tymianek + gałka muszkatołowa) nie jest częste. Losowe przepisy w internecie pokazują częściej imbir.
W dziale imieniny rzeczone święto obchodzi Ilona Felicjańska, która podaje przepis na golonkę w piwie, oraz Bernard Ładysz reklamujący wileńską babkę ziemniaczaną. Smutno bo pan Ładysz, wielki artysta oraz młynarz w "Znachorze", już nie żyje. Ale zostawił przepis na babkę, dość przyzwoitą, bo na 1,20 kg ziemniaków jest 0,5 kg boczku. U mnie daje się więcej, ale te proporcje i tak są lepsze niż niejedne herezje zamieszczane w internecie (200 gram smalcu
Jeśli ktoś z Was planuje nabyć kąkuter to na zdjęciu jest numer infolinii Optimusa, możecie zapytać o szczegóły. Dysk twardy 4 GB! Czytnik DVD który obsługuje też CD! Przypuszczam że to ówczesne DYSK TYSIONC i ULTRA HA DE #pdk ( ͡~ ͜ʖ͡°). Hirołsi na tym pójdą?
Na deser reklama musli Nestle w opakowaniach które pamiętam. To tropikalne miało dla mnie szczególny urok, bo w Polsce C był to dla mnie jedyny sposób na kontakt z nieznanymi owocami, istny powiew wielkiego świata. Do dziś te musli są dostępne, ale teraz na nie pluję z pogardą, bo Nestle to łotry i złodzieje wody.
Jakie były najbardziej ekstrawaganckie kompozycje tostowe jakie zrobiliście, i jak Wam smakowały?
@maegalcarwen: czy ekstrawaganckie to nie wiem, ale w dzieciństwie to na pewno z dor blue, a później to jakieś typu łosoś/szpinak/camembert, coś z suszonymi pomidorami, masło orzechowe/banan/syrop klonowy, ja osobiście lubiłam dodatek jajka do szynki i sera, chociaż pieczarki + oregano też spoko, taka forma klasycznej zapiekanki ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@maegalcarwen: mozarella, paluszki krabowe… czy to gazeta dla jakiś bogaczy warszawiaków? XD u mnie na chacie w tych czasach były w lodowce dwa sery biały i żółty
Kuchnia 08/1998; cena 3,90 zł
Oto lista wszystkich przepisów zawartych w tym numerze, jeśli coś konkretnego kogoś zainteresuje, to mogę zrobić zdjęcie.
#magazynkuchnia #gotujzwykopem #czytajzwykopem #nostalgia
źródło: comment_1668770011zlVHhzQJ8xYNF7dKbg8Kum.jpg
Pobierzźródło: comment_1668770042kfplzT1gL620iwyBPKMQd9.jpg
Pobierzźródło: comment_16687700614yYPQxtr3whdBZ8Px94x0r.jpg
Pobierzźródło: comment_1668770080F33aNF5JALPk4QhknzqzfF.jpg
Pobierzźródło: comment_1668770102PfJ0rTMFqlxXE6iglg15Ca.jpg
Pobierzźródło: comment_1668770138TUarG4yHyvruEkAOc8X6W6.jpg
Pobierzźródło: comment_1668770164g0INHExdaULaeYGlf5e8Ju.jpg
Pobierz@maegalcarwen: czy ekstrawaganckie to nie wiem, ale w dzieciństwie to na pewno z dor blue, a później to jakieś typu łosoś/szpinak/camembert, coś z suszonymi pomidorami, masło orzechowe/banan/syrop klonowy, ja osobiście lubiłam dodatek jajka do szynki i sera, chociaż pieczarki + oregano też spoko, taka forma klasycznej zapiekanki ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@natlly22: kuchnia nie była zbyt tanim magazynem, więc i zawartość była adekwatna.