Wpis z mikrobloga

@roberto07: no to niezłe jaja XD ale w takiej danii to raczej nie będziecie długo szukać pracy, powodzonka!

btw. jednego klienta mam z danii, bardzo fajni ludzie, bezproblemowi, dogadani. no marzenie, nigdy z nimi nie mam dziwnych akcji.
  • Odpowiedz
@inrzynier: Zmiany pracy się nie boimy, akasse mamy opłacone wiec jak byłoby złe to związki gdzieś nas wcisną. Szkoda tylko ze praca 5 km od domu już nie nadaje się do użytku. Z 18 ludzi zostało 12 licząc od ostatniego roku.
  • Odpowiedz
Przeciętny budowlaniec, spawacz albo lakiernik na pewno ma gorzej, ale żaden z nich nie musi cały dzień główkować nad prametrami obróbki i wykonywaniem detali w tolerancjach do 0,01mm, moze nawet niższych jak ktoś robi na szlifierkach xD

@waskizlo: trochę przesadzasz, większość roboty mimo wszystko robi za ciebie maszyna, jeżeli program w CAM był sensowny to nie powinno urwać ci głowicy a twoim zadaniem co do precyzji jest pilnować narzędzi i mocowania
  • Odpowiedz
@roberto07: czyli jak to zwykle bywa, „nadzwyczajnie dobra” firma wyrównała do branżowego standardu i zrobił się typowy CNC-śmietnik.
Na to nie ma rady, nie ważne czy to Polska, Niemcy, Dania czy Szwecja - wszędzie w tej branży regułą jest syf i gnój, a że klient jak to klient, zawsze chce szybko i tanio, więc te „nadzwyczajnie dobre” firmy prędzej czy później równają w dół i robi się nieprzyjemnie ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@munioman: Ty mówisz o operatorze na produkcji zmieniającym sztuki i mierzącym narzędzia w magazynie, a ja o kimś co pracuje w narzędziowi i kompleksowo operuje maszyne plus dodatkowo robi sobie sam programy w CAMie, ew pisze z palca na maszynie. Są też tacy co robią ww i dodatkowo modelują bryłki 3D w CADzie ze starych papierowych rysunków 2D.
Obróbka skrawaniem czy to frezowanie czy toczenie to nie tylko pilnowanie wibracji i
  • Odpowiedz
Pokaz mi ilu spawaczy spawa codziennie cos co idzie na rentgen

@waskizlo: wszyscy ci którzy spawają obiekty odpowiedzialne (energetyka, laboratoria, fabryki chemiczne itp.) mają nawet 100% spoin kontrolowanych rentgenem. Jeżeli idzie ci rura z ciśnieniem kilkunastu bar przez hale to nie badasz spoin na wejściu i wyjściu tylko każdą. Tak samo jak masz wymienniki w energetyce czy wiele innych rzeczy.

a ilu frezerow pisze programy i obrabia detale, ktorze mierzone są
  • Odpowiedz
@waskizlo: Brzmisz wiarygodnie. Mam pytanie trochę związane z twoją pracą. Jak to jest z tym GD&T (na polski tolerowanie geometryczno wymiarowe)? Czy ty i twoi koledzy dobrze się na tym znacie? A jeśli nie to jak dobieracie parametry obróbki. Zdaję sobie sprawę że tolerowanie nazwijmy je 3D potrafi być dość zawiłe ale dla kogoś co w tym siedzi i nanosi na rysunek nie powinno sprawiać problemu. Dla operatora/programisty CNC też nie
  • Odpowiedz
@waskizlo: Ja napisałem naprawdę poważnie, ze właścicielowi firmy w której pracuje padło na mózg. Firma jest bardzo profesjonalna, nie mogę właściwie na nic narzekać poza Hałabałą. Wyobraź sobie ze idziesz na maszynę mierząca a w pokoju mierzenia tam siedzi szef i się buja na krześle jakby miał chorobę sieroca, a na ekranie otwarty pusty dokument w wordzie. Albo stoi przy bocznych drzwiach do mazak i klepie je pięścią przez pół godziny-
  • Odpowiedz
@Bed_Kriczer: po kilku latach na CNC i potem jako konstruktor raczej nie da sie nie brzmiec wiarygodnie xD

Co do pytania: tak, trzeba mieć rysunek techniczny w małym palcu. To jest to o czym wlasnie mowilem, nie ma zadnego podrecznika ani instrukcji do obrobki danego detalu. Masz model 3D jako dodatek pozwalajacy na nalozenie sciezek narzedzia w programie CAM i rysunek 2D z wszystkimi istotnymi wymiarami oraz tolerancjami, ktory to jest
  • Odpowiedz
@Andr3v: ja jak modeluje to zawsze na koncu układam sobie w głowie proces obroki i kolejne zamocowania tak żeby ktoś kto dostanie mój rysunek na mnie nie #!$%@?ł xD a jak są jakies na szybko modele robione i gdzieś sie zdarzy babol no to jest niepisana zasada, ze jak nie ma przy poromieniu Rki wyszczegolnionej ani max/min narożnikow (ISO-13715) to róbta jak wam pasuje xD

Ogolnie konstruktorka to jest temat na
  • Odpowiedz
@waskizlo: jestem np spawaczem i mam maske co w 110% chroni mnie od dymu itp, brudna paskudna robota ale nie narzekam na nic.Ojciec operatorem CNC był lata i taka prawda 0 ochrony zdrowia pod kazdym wzgledem. po Kilkunastu latach musiał sie zwolnić bo uczulenie na chłodziwo by go w końcu zabiło jak i współpracowników predzej czy pozniej
  • Odpowiedz
@waskizlo: Znasz jakieś dobre książki albo kanały youtube gdzie jest praktyczna wiedza z programowania (graficznego czy to manualnego) frezarek cnc. Nie chodzi mi tyle o dobór parametrów skrawania ile o to np. jak masz wyfrezować jakąś kieszeń to gdzie najlepiej wejść, zacząć od ścianek i potem do środka czy np. na odwrót?
  • Odpowiedz