Wpis z mikrobloga

#austria w styczniu zaczynam szukać pracy w Wiedniu z relokacją (programista). Jakie rady dacie Mireczowi? Mam żonę i malutkie dziecko z którym wyjeżdżam. Jestem zdecydowany na Wiedeń i chce poznać zarówno plusy jak i minusy. Dużo już czytałem ale w większości sucha wiedza, a nie z praktyki od ludzi którzy są na miejscu.
  • 25
  • Odpowiedz
@yale: Zaciekawił mnie wątek o pracy jako dev, możesz to bardziej rozwinąć? Obecnie jestem liderem prawie 30 osobowego zespołu inżynierów, ale chce wrócić do developerki.

Szwajcaria odpada przez wysokie koszty żłobków i przedszkoli. Moja żona chce pracować i nie wyobraża sobie być w domu
  • Odpowiedz
@yale: O, dzieki za naprostowanie :) Troche za bardzo na skroty poszedlem :P Mam dokladnie takie samo zdanie jak Ty. Musialem dorosnac do tego, zeby zrozumiec, ze chcesz miec auto w AT plac za niego w AT :) Pozdro
  • Odpowiedz
@dandolat: Od 8 lat na mojej ulicy niemal regularnie parkują te same auta na PL, SK, H blachach i raczej nikt ich nie ściga. Update: od marca już nie parkują bo płatna strefa ale pojawiają się czasami dalej w weekendy. Jeden gostek z Polski miał na przednim siedzeniu fotelik i śmigał rano z dzieckiem codziennie do szkoły/pracy. Ale jak oni mają w papierach meldunek to niewiadomo. Generalnie jeśli zakładasz jakieś
  • Odpowiedz
@scala_dev: z tą stawką dla IT to kolega co pisał wyżej ma troche racji - wiele zalezy od Twojego doświadczenia, technologii a niemałe znaczenie ma też znajomośc niemieckiego. Jeśli jesteś w stanie komunikowac sie z biznesem po niemiecku to jest to dla nich duzy plus i możesz zarobić więcej. Wiedeń jest miastem imigrantów, nikt raczej nie będzie Cię dyskryminowal ze względu na pochodzenie. Jak chcesz byc tutaj mobilnym i jak
  • Odpowiedz