Wpis z mikrobloga

Czy warto w tych czasach nadpłacać kredyt? Załóżmy że mam kredyt na około 100 k PLN na zmiennej stopie na 15 lat. Normalnie nadpłata kredytu zawsze kojarzyła mi się z najlepszym sposobem na zainwestowanie pieniędzy, jednak teraz spotkałem się z opiniami że ze względu na stosunkowo niskie stopy procentowe w porównaniu do inflacji lepiej sobie spokojnie spłacać kredyt i lepiej się na tym wyjdzie. Oczywiście zakładam na potrzeby posta że stopy procentowe nie wzrosną o jakieś 10%, wtedy nadpłata jest oczywistością.
#kredythipoteczny #inflacja #banki #kredyt #finanse
  • 2
  • Odpowiedz
@Erter: Jak potrafisz zrobić większa stopę zwrotu niż kredyt to wtedy się nie opłaca nadpłacać. Mowa tutaj o dłuższym okresie czasu a nie 2 miesiące. Jeśli nie potrafisz to najlepiej nadpłacić kredyt.
  • Odpowiedz
zakładam na potrzeby posta że stopy procentowe nie wzrosną o jakieś 10%, wtedy nadpłata jest oczywistością.

@Erter: Mając już obecnie kredyt na stałej stopie, przy podwyżce stóp o 10%, oczywistością będzie brak nadpłacania. Bo wtedy na lokacie/koncie oszczędnościowym zrobi się większy % niż oprocentowanie kredytu.

Czy warto w tych czasach nadpłacać kredyt?

Warto nadpłacać wtedy, kiedy nie ma opcji lokat/kont oszczędnościowych takich, że 0,81 * (oprocentowanie konta lub lokaty) jest
  • Odpowiedz