Wpis z mikrobloga

Zamawianie do paczkomatu na aliexpress jest takie upośledzone.
Nie mogę zamówić ze swojego adresu na paczkomat, bo na mojej wsi go po prostu nie ma. Podałem więc adres kuzynki, żeby wyświetlił się najbliższy paczkomat koło niej z którego ja też korzystam. Kuzynka też często tam odbiera paczki, więc zawsze przy okazji może mi coś odebrać. Robiłem już tak kiedyś i nie było problemu.
Tym razem jakimś cudem paczka w Polsce poszła mi pocztexem. Na początku pomyślałem, że to w sumie nic takiego, ale spojrzałem na adres na aliexpress który podałem, to zauważyłem że nie napisałem numeru domu. Więc włączyła mi się panika, ale myślę: kurier pewnie zadzwoni bo mają mój numer bo dostałem rano na niego smsa albo na trackingu pojawi się nieudana próba doręczenia.
Godz. 17.30: paczkę dostarczono, ale nie wiem gdzie bo kuzynki ani domowników nie ma jeszcze w domu xD
#aliexpress #pocztapolska
  • 4
@tomaszek1161: Ogólnie może lekka dygresja, ale jako listonosz regularnie "zdarza się", że dostaje przesyłki "z Chiny", które są adresowane na paczkomat. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy to wina ludzi, którzy podają adres paczkomatu (?), czy osobny nadającej xD, ale czasami są jaja z tym.
@haosek: myślę, że to może być też wina systemu u Aliexpress bo z tego co słyszałem to nie jest jednostkowa sytuacja. Ludzie zamawiają na paczkomat a dostają do domu , więc tam jakiś problem jest że nadawcy raz adresują git, a inni nie xD Moja wina, że nie podałem numeru domu kuzynki, ale szczęście głupiego mnie, że ulica na której mieszka kuzynka jest bardzo mała i listonosz tylko jej dostarcza przesyłki
@tomaszek1161: Dużo tych przesyłek z Ali też idzie usługami, które nie wymagają potwierdzenia odbioru podpisem (doręcza się do skrzynki i elo, ale Pocztex to usługa kurierska xD). Generalnie dużo też listów idzie z błędami w adresie i to ewidentnie z winy nadającego, czasami sam się dziwie, jak to możliwe. Mam na rejonie jednego typka co zamawia pełno chinoli i jakiś czas temu miałem do niego 4 przesyłki, od jednego nadawcy (z
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, czy to wina ludzi, którzy podają adres paczkomatu (?)

@haosek: po mojemu to chińczyki mają w dupie system i wysyłają po swojemu na adres jaki im się wyświetla. Pół adresu też by się zgadzało jak chinczyk się yebnął przy przeklejaniu z okienka do okienka

W US też mają jakiś #!$%@? system wysyłania listów, system generuje podpowiedzi z dupy wzięte, raz dostałem przesyłkę z takim adresem że